Τεχνολογία

Το πρώτο αυτόνομο τραμ στον κόσμο

Την «πρεμιέρα» του έκανε την Παρασκευή, στην πόλη του Πότσδαμ στη Γερμανία, το πρώτο αυτόνομο τραμ στον κόσμο: Όπως αναφέρει ο Guardian, το όχημα αναπτύχθηκε από μια ομάδα 50 επιστημόνων υπολογιστών, μηχανικών, μαθηματικών στη Siemens, και διαθέτει πολλαπλά ραντάρ, lidar και κάμερες- αισθητήρες, που αποτελούν τα ψηφιακά του «μάτια» ώστε να ανταποκρίνεται γρήγορα – γρηγορότερα από τους ανθρώπους- σε κάθε κίνδυνο. Ωστόσο, το όχημα διαθέτει και άνθρωπο οδηγό για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το 10 τόνων και 19 μέτρων τραμ (Combino) έχει ακόμα δρόμο να διανύσει πριν καταστεί βιώσιμο από εμπορικής άποψης, ωστόσο θεωρείται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη του ευρύτερου τομέα της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης.

To Combino τέθηκε σε λειτουργία στο πλαίσιο της έκθεσης InnoTrans 2018 στο Βερολίνο, κινούμενο σε έναν δοκιμαστικό σιδηρόδρομο 6 χλμ- ξεκινώντας από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας μεταφορών ViP και κάνοντας τη διαδρομή του στην πόλη του Πότσδαμ- η οποία περιλαμβάνει συναντήσεις με πραγματικά οχήματα και πεζούς.

Όπως αναφέρει το New Atlas, η Siemens συνεργάζεται με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης για την περαιτέρω ανάπτυξη του τραμ, έτσι ώστε να αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως.

Σημειώνεται ότι τα τραμ αποτελούν τη «ραχοκοκκαλιά» των μέσων μαζικής μεταφοράς στο Πότσδαμ, όπως και σε πολλές πόλεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, και ως εκ τούτου θεωρούνται σημαντικό κομμάτι των υποδομών της πόλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ