Περιβάλλον

Νέα τεχνική δοκιμάζεται στην Αρκτική για να περιοριστεί το λιώσιμο των πάγων

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση μελέτης που δείχνει αντιστροφή της απώλειας πάγου στην Ανταρκτική, με την επανεμφάνιση μαζικών παγοκαλύψεων, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ παρουσιάζουν μια φιλόδοξη πρόταση για την αναχαίτιση της τήξης των πάγων στην Αρκτική.

Η ομάδα προτείνει μια μέθοδο για την ενίσχυση των θαλάσσιων πάγων, οι οποίοι λιώνουν με πρωτοφανείς ρυθμούς. Το καλοκαίρι σχεδόν εξαφανίζονται και δεν επανέρχονται πλήρως τον χειμώνα, απειλώντας την ισορροπία του τοπικού και παγκόσμιου κλίματος.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως εάν η μέθοδος εφαρμοστεί επιτυχώς, θα μπορούσε να περιορίσει τη θερινή τήξη των πάγων και να επιβραδύνει την υπερθέρμανση της Αρκτικής. Παράλληλα, επισημαίνουν πως ακόμη και με άμεσες περικοπές στις εκπομπές ρύπων, η Αρκτική πιθανότατα θα είναι χωρίς πάγους το καλοκαίρι πριν το 2040.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο μόνος τρόπος να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο είναι η τεχνητή ενίσχυση των πάγων, που είναι κρίσιμοι για την πολική άγρια ζωή και τις κοινότητες των Ινουίτ. Ο θαλάσσιος πάγος σχηματίζεται όταν το νερό παγώνει κάτω από ήδη υπάρχοντα στρώματα πάγου.

Καθώς ο πάγος πυκνώνει, λειτουργεί ως μονωτικό μεταξύ του παγωμένου αέρα και του θερμότερου νερού. Το χιόνι στην επιφάνεια επιβραδύνει επίσης τον σχηματισμό νέου πάγου, διατηρώντας την υπάρχουσα μάζα.

Οι επιστήμονες από το Κέντρο Επιδιόρθωσης Κλίματος του Κέιμπριτζ θα δοκιμάσουν φέτος στον Καναδά μια τεχνική που ονομάζεται “πάχυνση επιφάνειας”. Αυτή περιλαμβάνει την άντληση θαλασσινού νερού στην επιφάνεια του πάγου, ώστε να έρθει σε άμεση επαφή με τον ψυχρό αέρα και να παγώσει πιο γρήγορα.

Οι πρώτες μικρής κλίμακας δοκιμές της μεθόδου από τη Real Ice, μια βρετανική οικολογική οργάνωση που δραστηριοποιείται πλέον και ως εταιρεία, ήταν ενθαρρυντικές. Τώρα, η τεχνική θα τεσταριστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και σε πραγματικές συνθήκες, για να φανεί αν μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απώλειας πάγου και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην Αρκτική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ