Περιβάλλον

Συναγερμός στα Χανιά: Λήψη μέτρων στον δήμο Κισσάμου για την επάρκεια του νερού

Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, η περιοχή του Δήμου Κισσάμου στα Χανιά, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, θα έρθει αντιμέτωπη το επόμενο διάστημα με μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας.

Η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα είναι ιδιαίτερα χαμηλή και θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα στην επάρκεια νερού λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως επισημαίνεται «η μείωση των αποθεμάτων νερού, σε συνδυασμό με τις μεγάλες και αυξανόμενες ανάγκες σε νερό λόγω των καλοκαιρινών καλλιεργειών και τουρισμού, προβλέπεται να οδηγήσουν σε πολύ δύσκολες καταστάσεις με αποτέλεσμα να θεωρείται επιτακτική η λήψη μέτρων».

Με δεδομένο ότι η γεωργία καταναλώνει περίπου το 80% των αποθεμάτων νερού και αξιολογώντας την κατάσταση, ιδιαίτερα για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν εντονότερο πρόβλημα, όπως αυτές με επιφανειακά νερά, ο δήμος και οι αρμόδιοι απευθύνουν έκκληση στους καλλιεργητές να χρησιμοποιούν το νερό πιο φειδωλά, σε μικρότερες ποσότητες, ενδεχομένως εφαρμόζοντας ελεγχόμενες καλλιέργειες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Επίσης καλούνται οι δημότες στην Κίσσαμο να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση νερού ώστε να αποφευχθούν τυχόν διακοπές υδροδότησης.

Χανιά: Έκκληση προς όλους τους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους

Από την πλευρά του ο Δήμος Χανίων, στο πλαίσιο της πρόληψης για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς απευθύνει έκκληση προς όλους τους ιδιοκτήτες και επικαρπωτές οικοπέδων, να ανταποκριθούν έγκαιρα στην υποχρέωσή τους για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Χανίων ζητάει οι καθαρισμοί να έχουν γίνει έως την 30ή Απρίλιου 2024 και συγκεκριμένα να απομακρυνθούν χόρτα, ξερά κλαδιά και οποιαδήποτε άλλα υλικά, τα οποία δύνανται να αποτελέσουν καύσιμη ύλη σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επίσης όπως τονίζεται, πρέπει να υπάρχει συντήρηση των χώρων αυτών, καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, η οποία αφορά στο διάστημα από 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου.

«Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα και θα καταλογίζεται η δαπάνη καθαρισμού αυτόματα στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ