Περιβάλλον

Η ελιά που «χαιρέτησε» τον Θεμιστοκλή και στέκεται όρθια εδώ και 2.500 έτη!

Από την εποχή των Μηδικών μέχρι και σήμερα, ένα υπεραιωνόβιο δέντρο δεσπόζει ακόμα στο νησί της Σαλαμίνας, ένα ζωντανό μνημείο που υπολογίζεται πως είχε δει ακόμα και τη διάσημη ναυμαχία που τσάκισε τον περσικό στόλο.

Σύμφωνα με το essalaminas.gr, στην περιοχή του Αιαντείου Σαλαμίνας και επί της Λεωφόρου Κακηβίγλας βρίσκεται ως σήμερα η ελιά της Όρσας. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη κοπέλα, που έζησε κατά τον 17ο αιώνα και είχε ως μοναδική προίκα το δέντρο αυτό, κατά την παράδοση.

Η ελιά που «χαιρέτησε» τον Θεμιστοκλή

Πρόσφατα το δέντρο χρονολογήθηκε από τους ειδικούς του Ινστιτούτου Klorane, στα πλαίσια της αναζήτησης των αρχαιότερων ελαιοδένδρων στην Ελλάδα, οι οποίοι υπολόγισαν πως η ηλικία του είναι 2.500 χρόνια.

Η παράδοση αναφέρει επίσης πως το δέντρο είχε φυτέψει στην περιοχή ένας βασιλιάς που αναφέρεται ως «Στράτος», ο οποίος πιστεύεται πως ήταν ο τύραννος Πεισίστρατος, γνωστός για τη διάδοση της καλλιέργειας της ελιάς στην ελληνική επικράτεια.

Η «Ελιά της Όρσας» έχει υπολογιστεί ως δεύτερη σε παλαιότητα σε όλη την Ελλάδα με 2.500 έτη, με πρώτη αυτή της Αίγινας με 2.700 έτη και τρίτη αυτή του Κουτρουφά Κυνουρίας στα 2.300 έτη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Γαλλική ομάδα μάχης θα ξεκινήσει αποστολή στην Μεσόγειο Θάλασσα-Η Γαλλία προετοιμάζεται για ναυτικό πόλεμο εναντίον Ρωσίας-Τουρκίας;

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και η αδυναμία των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα ( λόγω ουκρανικών...