Περιβάλλον

Αστρονόμοι ανακάλυψαν δεκάδες πιθανούς πλανήτες που θα μπορούσαν να «φιλοξενήσουν» ζωή

Αστρονόμοι ανακάλυψαν δεκάδες πιθανούς εξωπλανήτες με συνθήκες που θα μπορούσαν να «φιλοξενήσουν» ζωή.

Πρόκειται για 85 εξωπλανήτες είναι παρόμοιοι σε μέγεθος με τον Δία, τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα και ανακαλύφθηκαν χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον δορυφόρο TESS (Transitioning Exoplanet Survey Satellite) της NASA.

Σύμφωνα με το Sky News, ο TESS δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να παρατηρούν βυθίσεις στη φωτεινότητα των άστρων, γνωστές ως μεταβάσεις, που προκαλούνται από αντικείμενα που περνούν μπροστά τους.

Συνήθως, πρέπει να παρατηρηθούν τουλάχιστον τρεις διελεύσεις για να ανακαλυφθεί ένας εξωπλανήτης με αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να καθοριστεί πόσο χρόνο χρειάζονται για να περιφέρονται γύρω από το άστρο τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν συστήματα που διέρχονται μόνο δύο φορές, γεγονός που οδηγεί σε πλανήτες που έχουν μεγαλύτερες περιόδους τροχιάς, επιτρέποντας την ανακάλυψη εξωπλανητών με χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Οι 60 από τους 85 πιθανούς εξωπλανήτες είναι νέες ανακαλύψεις, ενώ 25 έχουν εντοπιστεί στα δεδομένα του TESS από ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες.

Ο καθηγητής Daniel Bayliss, του Πανεπιστημίου του Warwick, δήλωσε: «Είναι πολύ συναρπαστικό να βρίσκουμε αυτούς τους πλανήτες και να γνωρίζουμε ότι πολλοί από αυτούς μπορεί να βρίσκονται στη σωστή ζώνη θερμοκρασίας για να διατηρήσουν ζωή».

«Ενσωματώνοντας το πνεύμα συνεργασίας της αποστολής TESS, δημοσιοποιήσαμε επίσης τις ανακαλύψεις μας, ώστε οι αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο να μπορούν να μελετήσουν αυτούς τους μοναδικούς εξωπλανήτες με περισσότερες λεπτομέρειες. Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα αυτών των συναρπαστικών εξωπλανητών», είπε επίσης.

Οι ερευνητές λένε ότι ορισμένοι από τους πλανήτες βρίσκονται αρκετά μακριά από τα άστρα που τους φιλοξενούν και θα μπορούσαν να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία για τη διατήρηση της ζωής. Αυτό είναι γνωστό ως «ζώνη Goldilocks» ή «κατοικήσιμη ζώνη».

Σε αυτό το στάδιο τα συγκεκριμένα σώματα πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθούν ως εξωπλανήτες, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό θα επιτευχθεί με μελλοντικές παρατηρήσεις. Η διεθνής συνεργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Monthly Notices Of The Royal Astronomical Society (MNRAS).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...