Περιβάλλον

Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης: 5 τρόποι για να την εντάξετε στη ζωή σας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης έχει καθιερωθεί από το 2018 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαρτίου σε όλο το κόσμο με στόχο της να να αναδείξει την συμβολή της ανακύκλωσης στη διατήρηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων του πλανήτη μας και στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή, στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου να αναλάβουν δράσεις που ενισχύουν την ανακύκλωση. Αν και σίγουρα οι λόγοι για τους οποίους η ανακύκλωση είναι τεράστιας σημασίας είναι πολλοί, ας τονίσουμε πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά "εργαλεία" για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και κύριο στοιχείο της κυκλικής οικονομίας.

Ανακύκλωση στο σπίτι

Για να διευκολύνουμε τον εαυτό μας όσον αφορά στην ανακύκληση στο σπίτι, είναι σημαντικό να τοποθετήσουμε διάφορα δοχεία στον χώρο μας, έτσι ώστε να μπορούμε να διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα προϊόντα μας με βάση το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα. Προσοχή όμως, όχι όλα τα πλαστικά προϊόντα είναι ανακυκλώσιμα, και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο εξακολουθούμε ακόμα να χρησιμοποιούμε τόσα πολλά πλαστικά αντικείμενα στην καθημερινότητά μας. Μόνο αυτά που φέρουν το πιο κάτω σύμβολο μπορούν να ανακυκλωθούν. Πλαστικές σακούλες από την υπεραγορά, πλαστικά καλαμάκια, πλαστικά ποτήρια του καφέ/ νερού, πιάτα μιας χρήσης, σακουλάκια από snacks και κατεψυγμένων, δεν ανακυκλώνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήση reusable & οικολογικών αντικειμένων

Η χρήση reusable αντικειμένων είναι πολύ πιο σημαντική απ΄ όσο φαντάζεστε. Σκεφτείτε πως ο μέσος άνθρωπος πίνει τουλάχιστον δυο καφέδες την ημέρα, και ένας από αυτούς προέρχεται από κάποια καφετέρια, τον οποίο απολαμβάνει από το πλαστικό του ποτήρι. Σκεφτείτε την τεράστια ποσότητα πλαστικών cups που χρησιμοποιείται ημερησίως... είναι τεράστια, πόσο μάλλον όταν υπολογίσουμε τους τόνους πλαστικού που δεν ανακυκλώνεται κάθε χρόνο. Επομένως υιοθετήστε δικό σας ποτήρι καφέ, που στην αγορά θα βρείτε εκατοντάδες σχέδια και χρώματα.

Επίσης, όσον αφορά στις επισκέψεις μας στις υπεραγορές, όπως αναφέραμε πιο πάνω, οι πλαστικές σακουλές που προσφέρουν στους καταναλωτές δεν ανακυκλώνονται, επομένως η χρήση δικής μας τσάντας από το σπίτι είναι απαραίτητη. Προτείνουμε τις ρούχενες που είναι πολύ πιο ανθεκτικές. Την ίδια στιγμή, μπορείτε να υιοθετήσετε οικολογικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως για παράδειγμα η οδοντόβουρτσά σας.

Επαναχρησιμοποίηση υλικών

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα προϊόντα για πολλούς άλλους λόγους. Όπως για παράδειγμα ένα πλαστικό ποτήρι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φυτέψετε κάποιο φυτό, τα παλιά σας έγγραφα ή οποιουδήποτε άλλου είδους χαρτιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόχειρο χαρτί, πριν πεταχτούν στα δοχεία ανακύκλωσης.

Κομποστοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κομποστοποίηση, για όσους δεν έχετε ξανακούσει αυτό τον όρο, είναι μία φυσική διαδικασία κατά την οποία υλικά φυτικής προέλευσης μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα, που με τη σειρά του βελτιώνει το χώμα, έχοντας ως αποτέλεσμα, λίπασμα για τον κήπο. Με αυτό τον τρόπο “ανακυκλώνουμε” διάφορα υλικά που έχουμε στο σπίτι, όπως υπολείμματα λαχανικών και φρούτων, υπολείμματα καφέ και τσόφλια αυγών.

Ανακύκλωση μπαταριών

Η ανακύκλωση μπαταριών είναι πολύ σημαντική, εφόσον σε κάθε σπίτι υπάρχουν κατά μέσο όρο 78 μπαταρίες. Όταν η μπαταρία αδειάσει και την πετάξουμε στα σκουπίδια, με αυτό τον τρόπο χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες και κατά συνέπεια ενέργεια, ενώ πολλά από τα στοιχεία της μπορούν να περάσουν υδροφόρο στον ορίζοντα με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου. Επομένως θα ήταν ωφέλιμο να ανακυκλώναμε τις μπαταρίες ώστε “ο κύκλος της ζωής” τους να συνεχιστεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ζητωκραυγάζουν οι Ουκρανοί! ''Άχρηστος'' ο βαλλιστικός πύραυλος των Ρώσων ''Kh-47M2 Kinzhal''- Ισχυρό πλήγμα για την Μόσχα η ''πατέντα'' τους

Η απενεργοποίηση του αεροσκάφους AWACS θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας (VVS) από τον εναέριο χώρο...