Περιβάλλον

Ελληνική Εταιρία Υδρογονανθράκων: Στόχος να έχουμε γεωτρήσεις το 2025

Στόχος μας είναι να έχουμε γεωτρήσεις το 2025, δήλωσε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, Αριστοφάνης Στεφάτος.

Σύμφωνα με την ERT, ο κ. Στεφάτος μιλώντας μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης θέλησε να δώσε το μήνυμα ότι οι προγραμματισμένες έρευνες όχι απλά ολοκληρώθηκαν πιο γρήγορα, αλλά πως έγινε «και το κάτι παραπάνω»:

«Π.χ. στο Ιόνιο, στο μπλοκ 2, αντί για δισδιάστατα σεισμικά, η εταιρεία Energean προχώρησε στη συλλογή τρισδιάστατων σεισμικών απευθείας. Στα μπλοκ Ιόνιο και μπλοκ 10 η Hellenic Energy πραγματοποίησε και δισδιάστατες και τρισδιάστατες σε χρόνο ρεκόρ, τήρησε τα πιο αυστηρά προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος και ακολούθησαν όλοι», εξήγησε ο κ. Στεφάτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ερευνών

Ερωτηθείς πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ερευνών, ο κ. Στεφάτος διευκρίνισε ότι «θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο ώστε να ανασυνθέσουμε τα δεδομένα σε εικόνες του υποβάθρου του πυθμένα και μόλις θα έχουμε αυτήν την εικόνα, οι εταιρείες θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα εξάμηνο ώστε να τα ερμηνεύσουν».

«Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε περισσότερο. Θέλουμε τουλάχιστον ένα χρόνο που και αυτό είναι ρεκόρ», επεσήμανε ο κ. Στεφάτος.

Για το αν υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου, ποιες είναι οι ποσότητες και αν τα κοιτάσματα αυτά είναι αξιοποιήσιμα, ο κ. Στεφάτος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος – «με έμφαση στο αισιόδοξος» – ωστόσο δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένα νούμερα για τις ποσότητες, «γιατί αυτήν τη στιγμή χαρτογραφούμε δομές μέσα στο γεωλογικό υπόβαθρο που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν υδρογονάνθρακες και κατά βάση φυσικό αέριο. Αν είναι αρκετά μεγάλες πρέπει να αποδειχτούν πόσο γεμάτες είναι ή δεν είναι, και αυτήν την απάντηση θα την έχουμε μόνο μετά από την εκτέλεση της διερευνητικής πρότασης».

Τι είπε ο κ. Στεφάτος για τα κοιτάσματα

Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να κρύβεται τόσο φυσικό αέριο στα κοιτάσματα που να μη χρειάζεται να εισάγουμε πλέον φυσικό αέριο, ο κ. Στεφάτος έδωσε την εξής «έμμεση» απάντηση:

«Λόγω της θέσης μου και του ότι διαχειριζόμαστε τις συμβάσεις, τα οποία είναι και τα εμπορικά συμφέροντα των εταιρειών τα οποία έχουν αναλάβει, εγώ οφείλω να είμαι προσεκτικός στο πώς θα σας απαντήσω. Για να το απλοποιήσουμε και για να γίνει κατανοητό στον κόσμο… Αυτήν τη στιγμή οι εταιρείες που ενεργοποιούνται δαπανούν δεκάδες εκατομμυρίων ιδιωτικά κεφάλαια. Αν πάρουν την απόφαση να κάνουν και διερευνητικές γεωτρήσεις στη θάλασσα, τότε πάμε σε επίπεδο εκατοντάδων εκατομμυρίων. Δεν θα δαπανούσαν αυτά αν δεν υπήρχαν ικανοποιητικές πιθανότητες ώστε να βρουν κάτι σημαντικό».

«Τώρα στο εύρος των πιθανών αποτελεσμάτων, τα οποία μπορεί να είναι από απογοητευτικά έως εξαιρετικά θετικά, νομίζω ότι όλα όσα έχουν ειπωθεί στη δημόσια συζήτηση πάνω κάτω το καλύπτουν», υπογράμμισε ο κ. Στεφάτος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...