Περιβάλλον
Ενημερώθηκε στις:

Τραγικό θάνατο από ανεμογεννήτρια βρήκε ένας γύπας στην Ροδόπη

 Νεκρός βρέθηκε γύπας στην περιοχή «Κοιλάδα Φιλιούρη» στο Νομό Ροδόπης, σύμφωνα με το xronos.gr. Το πουλί εντοπίστηκε νεκρό στην περιοχή από υπαλλήλους της εταιρείας στην οποία ανήκει το αιολικό πάρκο. Όπως ενημερώνει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου μετά από κτηνιατρική εξέταση διαπιστώθηκε ότι το πουλί έφερε πολλαπλά κατάγματα, ενώ η αριστερή φτερούγα και το κεφάλι ήταν ακρωτηριασμένα και λέει ότι το πουλί βρέθηκε νεκρό μετά από πρόσκουρση σε ανεμογεννήτρια.

Μάλιστα όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση αποτελεί το δωδέκατο περιστατικό πρόσκρουσης γύπα που έχει καταγραφεί σε αιολικά πάρκα των ΠΕ Έβρου και Ροδόπης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης ενημερώνει για τα εξής:

«Άλλος ένας γύπας βρέθηκε νεκρός μετά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια. Αυτή τη φορά το θύμα ήταν ένα Όρνιο, στο αιολικό πάρκο «Κυρτόν», που είναι εγκατεστημένο εντός της προστατευόμενης περιοχής «Κοιλάδα Φιλιούρη», στο Νομό Ροδόπης. Το νεκρό πουλί εντοπίστηκε από το προσωπικό της εταιρίας στην οποία ανήκει το αιολικό πάρκο. Οι υπάλληλοι της εταιρίας ενημέρωσαν άμεσα τη Δασική Υπηρεσία για το περιστατικό, το χειρισμό του οποίου στη συνέχεια ανέλαβε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου σε συνεργασία με το WWF Ελλάς. Μετά από κτηνιατρική εξέταση διαπιστώθηκε ότι το πουλί έφερε πολλαπλά κατάγματα, ενώ η αριστερή φτερούγα και το κεφάλι ήταν ακρωτηριασμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Όρνιο (Gyps fulvus) αποτελεί κρισίμως κινδυνεύον είδος στην ηπειρωτική Ελλάδα, με τον πληθυσμό του να έχει υποστεί δραματική μείωση τις τελευταίες δεκαετίες. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στα πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θανάτωσης απειλούμενων αρπακτικών πουλιών από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην περιοχή της Θράκης και αφορούν έναν Θαλασσαετό, ένα Όρνιο, δύο Μαυρόγυπες κι έναν Κραυγαετό. Παράλληλα, αποτελεί το δωδέκατο περιστατικό πρόσκρουσης γύπα (οκτώ Όρνια και τέσσερις Μαυρόγυπες) που έχει καταγραφεί σε αιολικά πάρκα των Π.Ε. Έβρου και Ροδόπης.

[…] Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς–Λευκίμης–Σουφλίου, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του σχετικά με το μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών, τόσο των υφιστάμενων, όσο και σε αδειοδότηση, που εντοπίζονται εντός του ζωτικού χώρου μεγάλων αρπακτικών πουλιών, συμπεριλαμβανομένου του Μαυρόγυπα και του Όρνιου, στην περιοχή ευθύνης του και περιφερειακά αυτής. Ο συνολικός αριθμός των εγκατεστημένων ανεμογεννητριών είναι 268, 256 από τις οποίες βρίσκονται εντός Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά, ενώ υποβάλλονται συνεχώς αιτήματα για την αδειοδότηση νέων αιολικών πάρκων. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για άμεσο σχεδιασμό χωροθέτησης νέων αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και την άμεση λήψη μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων στα υφιστάμενα έργα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Η κυβέρνηση δεν δίνει παράταση, δίνει τελεσίγραφο! Αν δεν εκδώσετε τον Προσωπικό Αριθμό εως τις 5 Νοεμβρίου θα "μπλοκάρουν" οι συναλλαγές σας με το Δημόσιο

Ή τον ενεργοποιείς ή θα αποκλειστείς από το δημόσιο.Θα αποκλείεστε από κάθε συναλλαγή με το Δημόσιο – από φόρους και...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Είμαστε κοντά σε πρωτοφανή γεγονότα- Τι ετοιμάζουν Κίνα και Ρωσία αμέσως μόλις χτυπήσουν στρατιωτικά οι ΗΠΑ την Βενεζουέλα και τον Μαδούρο;

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας και ο ηγέτης χώρας ζητά μετακίνηση Ρώσων και Κινέζων...