Περιβάλλον
Ενημερώθηκε στις:

COP26: Συμφωνία για τα μάτια του κόσμου... - Συμφωνία χωρίς αντίκρυσμα

Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή μπορεί να ολοκληρώθηκε, αλλά κανείς δεν πετάει και τη σκούφια του για αυτό. Είναι εμφανές ότι δεν κατέστη δυνατή μία συντριπτική νίκη στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης της Γης. Και αυτό, καθώς μεταξύ άλλων με τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν δεν διασφαλίζεται η τήρηση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού, ο περιορισμός της υπερθέρμανσης «αρκετά πιο κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου, ούτε, όμως, δίνεται απάντηση στα αιτήματα φτωχών χωρών για βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι επιστημονικές εκθέσεις που έχει υιοθετήσει ο ΟΗΕ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι για να αποτραπούν καταστροφικές αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη η άνοδος της θερμοκρασίας θα πρέπει να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου, καθώς από τους 2 βαθμούς και πάνω προβλέπονται αλυσιδωτές επιπτώσεις, με δραματικές παρενέργειες στα οικοσυστήματα και τη ζωή του ανθρώπου.

«Είχε ως αποτέλεσμα καλοδεχούμενα βήματα προς τα εμπρός, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», εκτίμησε σε μια ανακοίνωση ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γουντέρες. Οι περισσότεροι κατηγορούν για ολιγωρία την Κίνα και την Ινδία, δύο από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον πλανήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρ’ ότι όλοι συμφωνούν στο ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο και πέντε, τα αντικρουόμενα συμφέροντα των χωρών δεν επέτρεψαν στην επίτευξη μίας άμεσης λύσης. Οι διαφορές αποτυπώθηκαν στις δύο εβδομάδες επίπονων διαπραγματεύσεων. Οι καλές προθέσεις περίσσευαν, αλλά η βούληση όχι. Το χτύπημα του σφυριού του Βρετανού προέδρου της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα Αλόκ Σάρμα δεν σηματοδότησε τη λύση στην οποία όλοι ήλπιζαν.

Ακόμα και η γεμάτη απογοήτευση φωνή του Σάρμα μαρτυρά τους συμβιβασμούς που απέτρεψαν μία κοινή γραμμή. Με εμφανή συγκίνηση και δάκρυα αναφέρθηκε στη "βαθιά λύπη" για τις αλλαγές που επήλθαν την τελευταία στιγμή στο θέμα των ορυκτών καυσίμων, έπειτα από αίτημα της Κίνας και της Ινδίας.

Πράγματι, οι δύο χώρες επέμεναν μέχρι και την τελευταία στιγμή για αλλαγές και υποχωρήσεις. Η τελική εκδοχή των συμπερασμάτων αναφέρεται στην «εντατικοποίηση των προσπαθειών προς τη μείωση του άνθρακα χωρίς συστήματα δέσμευσης (διοξειδίου του άνθρακα) και για την έξοδο από αναποτελεσματικές επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αντιδράσεις είναι πολλές. «Είναι μια προσβολή προς τα εκατομμύρια των ανθρώπων οι ζωές των οποίων έχουν καταστραφεί από την κλιματική κρίση», σχολίασε η Τερέζα Άντερσον από τη ΜΚΟ ActionAid International. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η συμφωνία  είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημαδέψει την αρχή του τέλους της κλιματικής αλλαγής.

Σε άλλο μήκος κύματος η εκπρόσωπος του Λιχτενστάιν έκανε λόγο για «ένα χάπι δύσκολο να το καταπιεί κανείς, αλλά που έγινε δεκτό για το κοινό καλό». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε στην COP26 στη Γλασκώβη αποτελεί «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά τόνισε ότι «η δουλειά κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η Συμφωνία της Γλασκώβης «διατήρησε ζωντανούς τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού». Την απογοήτευση του για τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στις διατυπώσεις, εξέφρασε και εκπρόσωπος της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς, ενώ ανάλογες είναι και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελβετίας, μιλώντας για περαιτέρω αποδυνάμωση του στόχου και για αδιαφανείς διαδικασίες.

Ατελής λοιπόν η συμφωνία, καθώς στα συμπεράσματά της γίνεται λόγος για «σταδιακή μείωση» και όχι «σταδιακή κατάργηση». Η πλειονότητα των περιβαλλοντικών οργανώσεων καταδικάζουν για αδυναμία τη Διάσκεψη και για αποφάσεις που καθυστερούν τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την ανάσχεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές