Περιβάλλον

Αίτνα: Έφτασαν και στην Ελλάδα οι εκπομπές διοξειδίου του θείου - Η δορυφορική εικόνα - Δείτε βίντεο

Το πρωί της Τρίτης το ηφαίστειο Αίτνα ξύπνησε ξανά, δίνοντας ως θέαμα μια στήλη στάχτης που ξεπέρασε τα 9 χιλιόμετρα. Από τον νοτιοανατολικό κρατήρα του πύρινου γίγαντα της Σικελίας βγαίνει καπνός, ενώ εκτοξεύθηκαν, επίσης, θραύσματα από πυρακτωμένα πετρώματα και περιορισμένη ποσότητα λάβας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Όπως και σε προηγούμενες εκρήξεις, η στάχτη αποτελεί μείζον πρόβλημα, εφόσον πέφτει σε ταράτσες και δρόμους, αλλά μπορεί και να επηρεάσει μέχρι και την λειτουργία του κοντινού αεροδρομίου της Κατάνια, το οποίο μέχρι στιγμής παραμένει ανοιχτό.

Μάλιστα οι εκπομπές διοξειδίου του Θείου (SO2) από τη σημερινή έκρηξη της Αίτνας, που καταγράφηκαν από δορυφόρο έφτασαν στην Ελλάδα, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook o μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, που αναδημοσίευσε στα social media τη δορυφορική εικόνα που «ανέβασε» στο Twitter το ADAM Platform.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι εκπομπές διοξειδίου του Θείου (SO2) από τη σημερινή έκρηξη της Αίτνας, που καταγράφηκαν από δορυφόρο έφτασαν στην Ελλάδα! Μετά από 22 ημέρες το ηφαίστειο ξέσπασε σήμερα το πρωί 21 Σεπτεμβρίου και η πορεία των εκπομπών διοξειδίου του Θείου (SO2) από τη σημερινή έκρηξη της καταγράφηκε από τον δορυφόρο Sentinel5p/ Copernicus», έγραψε στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος.

Οι εκπομπές διοξειδίου του Θείου (SO2) από τη σημερινή έκρηξη της Αίτνας, που καταγράφηκαν από δορυφόρο έφτασαν στην...

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Tuesday, September 21, 2021

Πρόκειται για την 59η έκρηξη από τις 13 Δεκεμβρίου του 2020 και το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας τονίζει πως ”η συνεχιζόμενη στρομβολική δραστηριότητα στον Νοτιοανατολικό κρατήρα σταδιακά έχει μετατραπεί σε σιντριβάνι λάβας”.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ