Περιβάλλον

Κλιματική αλλαγή: Η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε τον «θερμότερο» χειμώνα στην ιστορία της

Ειδικότερα, η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε τον πιο ζεστό χειμώνα στην ιστορία της με τους επιστήμονες να διαμηνύουν ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες στο μέλλον.

Έως το τέλος Αυγούστου 2021, η μέση θερμοκρασία ήταν 9,8 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας της Νέας Ζηλανδίας.

Η θερμοκρασία ήταν 1,3 βαθμούς πάνω από τον γενικό μέσο όρο και 0,2 βαθμούς υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε το 2020. Οι επιστήμονες διατηρούν αρχεία από το 1909, και συμπεραίνουν ότι περισσότεροι «θερμοί χειμώνες» ήταν πρόσφατοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Nava Fedaeff, μετεωρολόγος στο Ινστιτούτο, δήλωσε ότι εκτός από τις μεγάλες θερμοκρασίες, φέτος υπήρχαν πολύ πιο θερμοί άνεμοι από ό, τι συνήθως και υψηλότερες θερμοκρασίες στη θάλασσα. Την ίδια ώρα, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, αυξήθηκε σημαντικά στη Νέα Ζηλανδία τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο Fedaeff υποστήριξε ακόμη ότι η χιονόπτωση στα χαμηλά υψόμετρα ήταν λιγότερες φέτος, πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο, καθώς η αναμενόμενη χιονόπτωση αντικαταστάθηκε τελικά από βροχή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπήρξαν επίσης και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, είπε ο μετεωρολόγος, επισημαίνοντας την ξηρασία σε πολλές περιοχές και τις πλημμύρες σε άλλα. Ο Τζέιμς Ρένγουικ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βικτόρια, δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή ασκεί επίσης πίεση στα φυσικά οικοσυστήματα και ότι με την πάροδο του χρόνου περισσότερα είδη ζώων θα απειληθούν με εξαφάνιση. Είναι επιτακτικό για τους ανθρώπους να επιβραδύνουν τον ρυθμό εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα, είπε. «Εάν δεν αντιμετωπίσουμε την υπερθέρμανση σύντομα, θα υπάρξουν τραγικές συνέπειες» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ