Περιβάλλον

«Λίμνη της Παλιουριάς»: Μια κρυφή όαση φτιαγμένη από την φύση

Όλοι θα θέλαμε να μπορούμε να απολαύσουμε συχνά πυκνά όλες τις ομορφιές που μας προσφέρει η φύση, σε κάθε τόπο, σε κάθε περιοχή. Και όμως οι αποδράσεις προϋποθέτουν πολλές φορές χρόνο, αλλά και εύστοχες επιλογές ώστε να γεμίζουμε με εικόνες και εμπειρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι στη περιοχή της Παλιουριάς του δήμου Αγιάς, στον παραλιακό οικισμό δηλαδή, ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει ένα πανέμορφο τοπίο και να συνδυάσει τη θάλασσα και με άλλες δραστηριότητες.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί λοιπόν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, μια πρωτοβουλία των κατοίκων θα έβγαζε στην επιφάνεια ένα «κρυφό θησαυρό».

Ένα «θησαυρό» που ούτε οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν γνώριζαν ότι υπήρχε. Αυτός ο θησαυρός ακούει στο όνομα «Λίμνη της Παλιουριάς». Πρόκειται για μια κρυφή όαση που η ίδια η φύση έχει δημιουργήσει, αλλά ο άνθρωπος δεν είχε καν ανακαλύψει όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η «Λίμνη της Παλιουριάς» όπως πλέον έχει ονομαστεί, είναι μια φυσική λιμνούλα της περιοχής, μόλις 2 χιλιόμετρα από τη παραλία του μικρού οικισμού της Παλιουριάς και «ανακαλύφθηκε» πρόσφατα μετά την άνοιγμα κάποιων μονοπατιών από μια ομάδα κατοίκων, που θεωρούν υποχρέωση τους πλέον να αναδείξουν τις εναλλακτικές επιλογές που έχει ένας επισκέπτης.

Η λίμνη λοιπόν, δεν είναι μια κανονική λίμνη, αλλά ουσιαστικά ένα δημιούργημα ενός ρέματος που κυλάει στη περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων Νομού Λάρισας, Βασίλης Κανδυλάρης, η συγκεκριμένη λίμνη είναι η κατάληξη ενός ρέματος το οποίο έχει δημιουργήσει μια λεκάνη νερού, αρκετά μεγάλου μεγέθους ώστε να προσδώσει ένα όμορφο περιβάλλον μέσα στο καταπράσινο δάσος, μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα.

Ο κ. Κανδυλάρης σημειώνει λοιπόν, πως η συγκεκριμένη λίμνη είναι μια όαση ομορφιάς, κατάλληλη για περίπατο, αλλά και εναλλακτικές αποδράσεις, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει το καταπράσινο τοπίο, το γάργαρο νερό, αλλά ακόμη και τους μικρούς καταρράκτες που υπάρχουν.

Μεταξύ άλλων σημειώνει πως στη «Λίμνη της Παλιουριάς» η πρόσβαση πλέον είναι αρκετά εύκολη για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί βρίσκεται μια μικρή ανάσα από την πολυσύχναστη παραλία της περιοχής αλλά και γιατί το τελευταίο διάστημα μια ομάδα κατοίκων έχει προχωρήσει σε διάνοιξη του μονοπατιού, αλλά και σηματοδότησής του για την εύκολη πρόσβαση στο σημείο.

Αυτό που τονίζει ο κ. Κανδυλάρης είναι πως η πρωτοβουλία για την διάνοιξη του μονοπατιού ξεκίνησε και συνεχίζεται στα πλαίσια της προσπάθειας ώστε να ανοιχτούν αρκετά μονοπάτια στη περιοχή κυρίως προς τις δασικές εκτάσεις, σε κοντινές αποστάσεις ώστε να αναδειχθεί όλος ο φυσικός πλούτος που κυριαρχεί.

Η «Λίμνη της Παλιουριάς» είναι λοιπόν μια καινούρια εμπειρία μιας πρωτοβουλίας που θα έχει συνέχεια όπως φαίνεται. Στο σημείο της λιμνούλας, τον Μάιο αλλά και τον Ιούνιο, το νερό είναι αρκετό και ρέει όμορφα, ώστε να προσδώσει στη περιοχή μια μοναδικότητα που όλοι όσοι την επισκεφτούν θα τους μείνει αξέχαστη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρώσος σύμβουλος: Θα καταρρίψουμε “κατά λάθος” αμερικανικά drone-Μετά την Βαλτική η Ρωσία “ετοιμάζει” No fly Zone στην Μαύρη Θάλασσα;

“Η Μόσχα θα βάλει τέλος στην δράση του ΝΑΤΟ που βοηθά την Ουκρανία να κτυπά με πυραύλους ρωσικές στρατιωτικές υποδομές”...