Περιβάλλον

Αν ακούτε για κλιματική αλλαγή θυμηθείτε: 1,5 δις από τον Bill Gates για την ανάπτυξη νέων πράσινων τεχνολογιών

Η εκστρατεία του Μπιλ Γκέιτς για την αποκατάσταση της δημόσιας εικόνας του μετά το διαζύγιό συνεχίστηκε χθες με μια συνέντευξη στην WSJ όπου ο ιδρυτής της Microsoft δεσμεύτηκε να επενδύσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια σειρά εταιρικών σχέσεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που δημιουργήθηκαν για την ανάπτυξη νέων πράσινων τεχνολογιών, όπως συσκευές που απορροφούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα , ή καύσιμα αεριωθούμενων χωρίς εκπομπές.

Η δήλωση ήταν σαφώς χρονομετρημένη για να συμπέσει με τη ψήφιση από τη Γερουσία του νομοσχεδίου "συμβιβασμού" υποδομών, το οποίο, εάν εγκριθεί από τη Βουλή, θα “σπρώξει” 25 δισεκατομμύρια δολάρια στο Υπουργείο Ενέργειας για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και πρωτοτύπων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μέρος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κονδύλια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Ο Γκέιτς εξήγησε στην WSJ ότι τα χρήματα θα διατεθούν για διάστημα τριών ετών από ένα ταμείο που ο Γκέιτς έχει ονομάσει "Breakthrough Energy". Αυτά τα έργα "Breakthrough" θα επικεντρωθούν στην εξεύρεση λύσεων που βασίζονται στην αγορά για την κλιματική αλλαγή...

Άδραξε επίσης την ευκαιρία να επαινέσει τους Δημοκρατικούς για την αφοσίωσή τους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

"Κρίσιμο για όλες αυτές τις κλιματικές τεχνολογίες είναι να μειώσουμε το κόστος και να μπορέσουμε να το κλιμακώσουμε σε ένα αρκετά γιγαντιαίο επίπεδο", είπε ο κ. Γκέιτς. "Δεν θα ανεβάσετε ποτέ αυτήν την κλίμακα, εκτός εάν η κυβέρνηση προχωρήσει με τις σωστές πολιτικές και η σωστή πολιτική είναι ακριβώς αυτό που υπάρχει σε αυτόν τον υπολογισμό υποδομής".

Ο Γκέιτς επέμεινε επίσης ότι αυτά τα «έργα επίδειξης» είναι ζωτικής σημασίας για να λειτουργήσουν οι νέες τεχνολογίες.

Η συνέντευξη παρουσίασε μια ανεπαίσθητη απειλή: εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει το πακέτο υποδομών (με τη χρηματοδότηση για το κλίμα), ο Γκέιτς θα πάρει τη χρηματοδότησή του "Breakthrough" αλλού, πιθανώς στην Ευρώπη και την Ασία.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ