Περιβάλλον

Λέκκας για πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: "Καμίνι" η χώρα-Στους 600 βαθμούς η θερμοκρασία

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη και ανέφερε πως η θερμοκρασία έφτασε στο σημείο της πυρκαγιάς στους 600 βαθμούς.

Μιλώντας ο κ. Λέκκας τόνισε ότι υπάρχει ένα «εκρηκτικό» μείγμα υψηλών θερμοκρασιών και πυρκαγιών, διότι «ο καύσωνας δημιούργησε την καύσιμη ύλη, καθώς δεν υπήρχε καθόλου υγρασία. Συνεπώς, τα φυτά ήταν έτοιμα για ανάφλεξη. Σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων τριών ημερών τα κύρια αίτια ήταν οι μεγάλες θερμοκρασίες και η έλλειψη υγρασίας. Επομένως, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σαν πυριτιδαποθήκη, έτοιμη για ανάφλεξη».

Στη συνέχεια ο καθηγητής πρόσθεσε: «Κάναμε ειδικές δοκιμές στο έδαφος και διαπιστώσαμε ότι η υγρασία είχε υποχωρήσει μισό μέτρο από την επιφάνεια. Οι συνθήκες ήταν αρκετά ώριμες για να γίνει ανάφλεξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ένα σημαντικό συμπέρασμα από την έρευνα πεδίου που κάναμε στη Βαρυμπόμπη ήταν ότι οι οικίες που ήταν μέσα στο δάσος είχαν διπλάσια ικανότητα να προσφέρουν καύσιμη ύλη από ό,τι το ίδιο το δάσος. Από τις λιωμένες ζάντες των αυτοκινήτων, που είναι από αλουμίνιο, φαίνεται πως η θερμοκρασία έφτασε τους 600 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ