Περιβάλλον

«Καθάρισε σε Βάθος»: Ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα για έναν κόσμο πιο καθαρό

Ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα που δεν εστιάζει μόνο στην ανάσυρση των απορριμμάτων αλλά και στην επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών απορριμμάτων μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, δημιουργώντας χρήσιμα αντικείμενα τα οποία αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες.


Sponsored ContentΤις τελευταίες δεκαετίες η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εκτεταμένη ρύπανση των θαλασσών από τα πλαστικά απορρίμματα. Γνωρίζουμε πλέον πως ό,τι «καταλήγει» στη θάλασσα δεν μένει εκεί αλλά επιστρέφει στον ίδιο μας τον οργανισμό, αφού ένα ποσοστό των πλαστικών περνάει μέσω της τροφικής αλυσίδας σε ό,τι τρώμε. Καθώς η πλαστική ρύπανση απειλεί το περιβάλλον και την υγεία μας, είναι φανερό πως δεν μπορούμε να μένουμε θεατές στην καταστροφή που συντελείται και οφείλουμε όλοι (πολίτες, πολιτεία και εταιρείες) να δράσουμε όπως μπορούμε.

 

Μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο


Για έναν κόσμο πιο καθαρό, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, δεσμεύεται και η εταιρεία Henkel ενώνοντας όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει για το κοινό καλό, μέσα από το πρόγραμμα του Dixan «Καθάρισε σε Βάθος».

 Ένα πολυεπίπεδο περιβαλλοντικό πρόγραμμα που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και εστιάζει στην ανάσυρση των απορριμμάτων από όλους τους ελληνικούς υδάτινους πόρους στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα και στην περαιτέρω επεξεργασία των πλαστικών απορριμμάτων μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιο συγκεκριμένα, τα πλαστικά τα οποία συγκεντρώνονται από όλους τους καθαρισμούς μετατρέπονται μέσα από ειδική επεξεργασία σε επαναχρησιμοποιούμενα χρήσιμα αντικείμενα. Τα αντικείμενα αυτά προσφέρονται πίσω στην κοινωνία ως έμπρακτη συνεισφορά της μάρκας Dixan και της εταιρείας Henkel στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα επεκτείνεται με αλυσιδωτές δράσεις στην κοινωνία, με ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές καθαρισμού. Επίσης, εστιάζοντας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών αλλά και σε συνεργασίες με την Ακαδημαϊκή κοινότητα.

 Έμπρακτη συνεισφορά

Με το πρόγραμμα του Dixan «Καθάρισε σε Βάθος», το 2020 πραγματοποιήθηκαν 11 δράσεις υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών στους οποίους και ανασύρθηκαν 3 τόνοι απορριμμάτων εκ των οποίων τα 706kg ήταν πλαστικό. Σε συνεργασία με το Circular Economy & Eco Innovation institute και μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας το πλαστικό που συγκεντρώθηκε μετατράπηκε σε επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα όπως παγκάκια και κάδοι τα οποία δόθηκαν στις τοπικές κοινωνίες ως έμπρακτη συνεισφορά μας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει πολύ πιο δυναμικά το 2021 όπου ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις καθαρισμών σε Ρόδο, Αλεποχώρι, Ηγουμενίτσα, Βόνιτσα, Λεγραινά, Σούνιο, Θεσσαλονίκη και Σάμο συγκεντρώνοντας μέχρι τώρα 10 τόνους απορριμμάτων εκ των οποίων ο 1,7 τόνος είναι πλαστικό το οποίο θα επεξεργαστεί και μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας θα μετατραπεί σε επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα.

Ποιοι είναι οι Beach Cleaning

Για την πραγματοποίηση του οράματος και του ταξιδιού αυτού, το Dixan ένωσε τις δυνάμεις του με τον Οδυσσέα Λάμπρου και την περιβαλλοντική του ομάδα Beach Cleaning. Η επιλογή δεν ήταν καθόλου τυχαία! Ο Οδυσσέας είναι ένας 20χρονος δύτης που βουτάει από τα 14 του στις θάλασσές μας με σκοπό να τις αποσυμφορήσει από τα απορρίμματα. Το Dixan αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα το όνειρο ενός νέου ανθρώπου και να προβάλλει υγιή πρότυπα και την αξία της ατομικής ευθύνης. Η εθελοντική ομάδα του Οδυσσέα -Beach Cleaning- που βουτάει μαζί του αποτελείται από φοιτητές που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, και το Dixan συμπορεύεται μαζί τους σε αυτό το ταξίδι που έχει για προορισμό έναν κόσμο πιο καθαρό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ