Περιβάλλον

Εθελοντές ανά τον κόσμο καθάρισαν ακτές και βυθούς

940.000 άνθρωποι σε 116 χώρες καθάρισαν εθελοντικά ακτές και βυθούς και βρήκαν τα πιο περίεργα αντικείμενα που μπορούμε να φανταστούμε

Μια μπότα του σκι στον Καναδά, ένα πλαστικό κοκοράκι στις Φιλιππίνες, μια ολόκληρη μπανέρα στη Τζαμάικα και μια παλέτα χρωμάτων στην Ελλάδα: Οι καθαρισμοί των ακτών και των παράκτιων βυθών πάντα… «κρύβουν εκπλήξεις» και αυτά είναι μερικά μόνο «περίεργα αντικείμενα» που κάποιοι σκέφτηκαν να πετάξουν στη θάλασσα. Υπό την παγκόσμιας εμβέλειας μη κερδοσκοπική οργάνωση Ocean Conservancy, καθαρίζονται από εθελοντές ετησίως ακτές σε περισσότερες από 100 χώρες του πλανήτη και η έκθεση που δημοσιεύθηκε τέλη του 2020 σχετικά με τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, είναι αποκαλυπτική. Στη δράση συμμετείχαν περισσότεροι από 940.000 άνθρωποι σε 116 χώρες, όπου διοργανώθηκαν συνολικά περισσότερα από 7000 επιμέρους events. Αποτέλεσμα; Συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 9,4 εκατομμύρια κιλά σκουπιδιών, στα οποία περιλαμβάνονται 7.561.697 τεμάχια πλαστικού!

Τα πιο περίεργα «ευρήματα»

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του, η οργάνωση Ocean Concervancy περιλαμβάνει και έναν πολύ ενδιαφέρον χάρτη: Ποια είναι τα πιο περίεργα αντικείμενα που βρήκαν σε θάλασσες και ακτές οι εθελοντές των δράσεων, σε κάθε γωνιά του πλανήτη;

Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, εκτός από «διασκεδαστικές» είναι, κυρίως, αφορμή για προβληματισμό. Τι ωθεί έναν άνθρωπο να «ξεφορτωθεί» μια μπότα του σκι ή μια σιδερώστρα μέσα στο νερό; Και, στην περίπτωση, που ήταν ένα ατύχημα, για ποιους λόγους δεν κινήθηκε έτσι ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα; Είναι σήμερα δεδομένο πως η ώρα της δράσης για τη σωτηρία του πλανήτη έχει φτάσει. Έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ το σημείο όπου «αρκεί» μια δενδροφύτευση ή μια εθελοντική δράση καθαρισμού και απαιτούνται δραστικότερα μέτρα – τα οποία και όντως λαμβάνονται σε υψηλό επίπεδο. Ας μην παραβλέπουμε, πως ένα μεγάλο μέρος των κρατών του κόσμου συντάσσεται με τους 17 στόχους του ΟΗΕ για το κλίμα.

Και πάλι όμως, είναι ανάγκη να γίνει συνείδηση σε κάθε πολίτη του πλανήτη πως οφείλουμε εδώ και τώρα να δράσουμε για να σώσουμε το περιβάλλον. Καθένας μας ξεχωριστά μπορεί να γίνει ο εθελοντής που θα κάνει τη διαφορά και θα φέρει αποτέλεσμα, ώστε να μην γεμίζουμε τον πλανήτη απορρίμματα, να συμπεριφερόμαστε πιο φιλικά στο περιβάλλον που ζούμε, να ενδιαφερόμαστε για το μεγάλο σπίτι μας, ολοένα και περισσότερο. Οι εθελοντικές δράσεις αυτού του τύπου, όπου καθένας μας γίνεται μέλος μιας παγκόσμιας κοινότητας, γίνονται βίωμα και επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας προς το καλύτερο και βαθύτερα.

Εθελοντικές δράσεις για τη σωτηρία του πλανήτη

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι παγκοσμίως που παίρνουν μέρος σε εθελοντικές δράσεις καθαρισμών. Στη χώρα μας, που συμμετέχει στο παγκόσμιο δίκτυο Ocean Concervancy για τη σωτηρία του πλανήτη, τον συντονισμό των αντίστοιχων δράσεων έχει αναλάβει η HELMEPA, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος. Για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις ακτές και τις θάλασσες της χώρας μας καθαρές και «ζωντανές», για να μην κυριαρχεί η θλίψη της καταστροφής που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, όχι μόνο οπτικά, αλλά ουσιαστικά στο περιβάλλον, είναι η ώρα να δράσουμε, με τη συμμετοχή μας σε μία από τις δράσεις που μας ταιριάζει. Χωρίς να χρειάζεται να φεύγουμε μακριά, αλλά στην περιοχή μας, με τη βοήθεια της HELMEPA μπορούμε να δηλώσουμε συμμετοχή σε αυτό που χαρακτηρίζεται ως «το μεγαλύτερο εθελοντικό γεγονός του είδους του στον κόσμο».

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της HELMEPA, «σχολεία, γονείς, εκπαιδευτικοί, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες, Πρεσβείες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, καταδυτικά κέντρα, ναυτικοί και ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, τοπικές ενώσεις, ομάδες εθελοντών και κάθε ένας που θέλει να εκφράσει την ευαισθησία του για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της χώρας μας, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή» και να πάρει μέρος σε μια δράση που γίνεται για το καλό του πλανήτη μας, σε όλο τον πλανήτη μας! Εκτός της ουσίας της δράσης άλλωστε και τον καθαρισμό ακτών και βυθών, οι εθελοντές που συμμετέχουν, μέσω της καταγραφής των απορριμμάτων που συλλέγουν, συμβάλλουν και στην επιστημονική μελέτη του προβλήματος της ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος, καθώς η Ocean Concervancy καταγράφει αναλυτικά τα ευρήματα από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...