Πλανήτης Άρης
Περιβάλλον

Πλανήτης Άρης: Με... κέικ τριών στρωμάτων μοιάζει το υπέδαφος του

Πρώτα θα είναι η Σελήνη. Μετά ο Άρης. Ο άνθρωπος, φύσει περιπετειώδης και επεκτατικός, αναζητεί νέους κόσμους, όχι πλέον στον πλανήτη μας, αλλά στο απέραντο Σύμπαν, αρχής γενομένης από τη Σελήνη και σε δεύτερη φάση τον Άρη. Το Insight Lander εξερευνά το υπέδαφος του «κόκκινου πλανήτη» και τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς του προκάλεσαν μία... γλυκιά έκπληξη στους επιστήμονες της NASA. Ο ενθουσιασμός των αναλυτών της διαστημικής υπηρεσίας για τα δεδομένα που έλαβαν ήταν τόσο μεγάλος, που παρομοίωσαν το υπέδαφος του Άρη με... κέικ τριών στρωμάτων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτα απ' όλα, ο φλοιός του «κόκκινου πλανήτη» εκτιμάται πως έχει πάχος περίπου 35 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι είναι παχύτερος από της Γης.

Επίσης, εμφανίζει αυξομοιώσεις στη σεισμική δραστηριότητα, καθώς από τον Απρίλιο του 2019 είχαν καταγραφεί σχεδόν 480 σεισμοί, ενώ από τον Ιούνιο του 2020 καταγράφηκαν μόλις τέσσερις σεισμοί.Τα δεδομένα που μεταδίδει στη Γη το InSight lander της NASA υποδηλώνουν ότι ο φλοιός του Άρη αποτελείται από τρία στρώματα. Το ρομποτικό εργαστήριο βρίσκεται κοντά στον ισημερινό του «κόκκινου πλανήτη», χρησιμοποιώντας το εξαιρετικά ευαίσθητο σεισμόμετρο του ρομποτικού εκφορτωτή, γνωστό ως SEIS, με το οποίο έχει καταγράψει εκατοντάδες σεισμούς τα τελευταία δύο χρόνια. «Έχουμε αρκετά δεδομένα για να αρχίσουμε να βγάζουμε συμπεράσματα», δήλωσε ο επιστήμονας του Jet Propulsion Laboratory, Bruce Banerdt.

Η αποστολή του Insight ξεκίνησε το 2018 και σηματοδότησε την έρευνα στο υπέδαφος ενός ξένου πλανήτη. Ο φλοιός της Γης χωρίζεται σε τρία υποστρώματα βράχου: μεταμορφικό, πυριγενές και ιζηματογενές. Οι επιστήμονες είχαν θεωρήσει ότι ο φλοιός του Άρη ήταν παρόμοια δομημένος, αλλά, μέχρι τώρα, δεν είχαν δεδομένα.

Συγκρίνοντας τα πρωτογενή και δευτερεύοντα κύματα των σεισμικών δονήσεων στον «κόκκινο πλανήτη», οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο φλοιός έχει πάχος περίπου 23 μίλια κατά μέσο όρο και κοντά στο 42 στο μέγιστο πάχος του. Αυτό είναι πολύ παχύτερο από τη Γη, η οποία έχει φλοιό που κυμαίνεται από περίπου 3 μίλια κάτω από τους ωκεανούς, έως και 18 μίλια κάτω από τις ηπείρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το InSight έφτασε στον Άρη τον Νοέμβριο του 2018. Ο ανιχνευτής του, που ονομάστηκε «Mole», σχεδιάστηκε για να σκάψει κάτω από την επιφάνεια και να μετρήσει τη θερμοκρασία του πλανήτη. Όμως, οι απροσδόκητες ιδιότητες στο αριανό έδαφος έκαναν την πρόοδο πολύ δύσκολη. Από τον Απρίλιο του 2019, το SEIS έχει καταγράψει περισσότερους από 480 σεισμούς. Οι δονήσεις είναι σχετικά ήπιες. Δεν καταγράφηκε κανένας μεγαλύτερος από 3,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

«Είναι λίγο περίεργο που δεν έχουμε δει ένα μεγαλύτερο γεγονός», δήλωσε ο σεισμολόγος Mark Panning του εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA. Ο Panning λέει ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο Άρης είναι πιο στατικός από τη Γη ή εάν το InSight προσγειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός ήσυχου διαλείμματος.

Οι σεισμοί ήταν καθημερινοί για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά σταμάτησαν απότομα στα τέλη Ιουνίου. Οι ερευνητές ελπίζουν να ακολουθήσουν περισσότεροι μεγάλοι σεισμοί, δίνοντας καλύτερη εικόνα για τα εσωτερικά στρώματα του πλανήτη.

GALLERY

Insight Lander
Insight Lander
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Άλλα κόλπα με το Ισραήλ με τεχνολογία C-UAS κατά των τουρκικών UCAV-Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης ελληνικών πλοίων-αεροσκαφών μέσα σε αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο

Το αμερικανο- εβραίικό ινστιτούτο jinsa ζητά από την Ουάσιγκτον να σταλούν μόνιμα στην Ελλάδα αντιτορπιλικά (DDG) ενώ...