ηφαίστειο στην Αλάσκα
Περιβάλλον

"Γελοουστόουν" στην Αλάσκα εντόπισαν Αμερικανοί Γεωφυσικοί

Μία μελέτη Αμερικανών Γεωφυσικών σε ένα σύμπλεγμα έξι ηφαιστειακών νησιών στην Αλάσκα, θεωρεί πως μπορεί να συνδέονται με ένα γιγάντιο ηφαίστειο παρόμοιο με το Yellowstone.

Όπως αναφέρει η Daily Mail το σύμπλεγμα ανήκει στα νησιά των τεσσάρων βουνών στα κεντρικά Aleutians, το οποίο αποτελείται από τα ηφαίστεια Carlisle, Cleveland, Herbert, Kagamil, Tana και Uliaga.

Η μελέτη των Γεωφυσικών αναφέρει ότι αυτά τα ηφαίστεια μπορεί να συνδέονται με ένα γιγαντιαίο ηφαίστειο, το οποίο είναι ικανό να προκαλέσει μια έκρηξη πιο ισχυρή από το Όρος της Αγίας Ελένης του 1980 κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα στις 18 Μαΐου 1980, έπειτα από 120 χρόνια «ύπνου», το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης στις ΗΠΑ ξύπνησε, σκορπίζοντας λάβα και στάχτη σε ύψος 16 μιλίων και τον όλεθρο σε τρεις πολιτείες: Ουάσιγκτον, Άινταχο και Μοντάνα.

Περίπου 75 άνθρωποι και χιλιάδες ζώα έχασαν τη ζωή τους, ενώ μια δασική έκταση 200 τετραγωνικών μιλίων έγινε μονομιάς κάρβουνο.

Η υπόθεση, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξήγηση της συχνής εκρηκτικής δραστηριότητας που παρατηρείται στο Όρος Κλίβελαντ τα τελευταία 20 χρόνια που έχει απελευθερώσει σύννεφα τέφρας ύψους 30.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αυτές οι εκρήξεις δημιουργούν κινδύνους για αεροσκάφη που ταξιδεύουν σε πολυσύχναστες αεροπορικές διαδρομές μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ασίας.

Ο John Power, ερευνητής της Αμερικανικής Γεωλογικής Έρευνας στο Παρατηρητήριο Ηφαιστείου της Αλάσκας, δήλωσε: «Μας βοηθά δυνητικά να καταλάβουμε τι κάνει το Κλίβελαντ τόσο ενεργό. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι είδους εκρήξεις να περιμένουμε στο μέλλον και να προετοιμαστούμε καλύτερα για τους κινδύνους τους».

https://youtu.be/6NYub4n5mO4

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρωσία: Φέρτε τον Ζελένσκι στο τραπέζι αλλιώς θα ταπεινωθείτε όπως στο Αφγανιστάν-Ποιος ανατινάζει τις γέφυρες; Νέες "εκκαθαρίσεις" εθνικιστών και HIMARS (Βίντεο)

Η Ρωσία απειλεί να «επεκτείνει τους γεωγραφικούς στόχους» του πολέμου λόγω της προμήθειας δυτικών όπλων στην...