Chang'e 5
Περιβάλλον

Η Κίνα "κατακτά" το φεγγάρι: Προσσελήνωση του ρομποτικού σκάφους Chang’e 5

Προσσεληνώθηκε με επιτυχία την Τρίτη 1/12 το κινεζικό ρομποτικό σκάφος «Chang’e 5». Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της ιστορικής διαστημικής αποστολής του, στόχος της οποίας είναι να μεταφέρει στη Γη δείγματα από την επιφάνεια του φεγγαριού.

Missing περιεχόμενο.

Το σκάφος εκτοξεύθηκε από την Κίνα στις 24 Νοεμβρίου. Η μη επανδρωμένη αποστολή, φέρει το όνομα της κινεζικής θεότητας του φεγγαριού. Ο στόχος της είναι να συλλέξει σεληνιακό υλικό που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για την προέλευση της Σελήνης.

Σε περίπτωση που τα καταφέρει, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση (Ρωσία) που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

https://youtu.be/SidmlgRhggU

Θα επιδιωχθεί η συλλογή δείγματος βάρους 2 κιλών από βάθος έως 2 μέτρων με τη βοήθεια ειδικού τρυπανιού. Η εργασία αυτή θα διαρκέσει το πολύ μία σεληνιακή ημέρα, δεδομένου ότι η διαστημοσυσκευή θα τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, όταν πέσει η νύχτα στη Σελήνη.

https://twitter.com/AJ_FI/status/1333276214371512326?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1333276214371512326%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.altsantiri.gr%2Fkosmos%2F918569%2Fistoriki-proselinosi-toy-kinezikoy-rompotikoy-skafoys-chang-e-5%2F

Το σημείο λήψης των δειγμάτων, με την ονομασία Mons Rumker, εκτιμάται ότι έχει πετρώματα ηλικίας 1,2 δισεκατομμυρίων ετών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα βάρους συνολικά 382 κιλών σεληνιακά δείγματα που είχαν φέρει οι αποστολές «Απόλλων» της NASA μεταξύ 1969-1972 ήταν πολύ παλαιότερα.

Μετά τη συλλογή των δειγμάτων, αυτά θα εναποτεθούν στο όχημα ανόδου που θα τα μεταφέρει στο «Chang’e 5», το οποίο θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το δορυφόρο της Γης. Το σεληνιακό υλικό θα μπει σε μια κάψουλα επιστροφής και θα σταλεί στη Γη, όπου αναμένεται να φθάσει στις 16 ή 17 Δεκεμβρίου, κάπου στην Εσωτερική Μογγολία.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, το ρομποτικό σκάφος θα επιστρέψει στη Γη στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...