γλυπτά από λάβα στη Λήμνο
Περιβάλλον

Ένα μοναδικό σεληνιακό τοπίο «κρυμμένο» στο νησί της Λήμνου

Τα ελληνικά νησιά κρύβουν ομορφιές και μυστικά που δεν είναι εύκολο να ανακαλύψει κανείς με την πρώτα φορά που τα επισκέπτεται. Χρειάζεται κάποιος ντόπιος να σε οδηγήσει στα κρυμμένα αξιοθέατα ώστε να απολαύσεις εικόνες που δεν περίμενες να συναντήσεις. Μία από αυτές, βρίσκουμε στη Λήμνο, το νησί των αντιθέσεων. Εκεί βρίσκεται η τοποθεσία με τα απόκοσμα και σεληνιακά γλυπτά από… λάβα που προκαλεί δέος σε όποιον το αντικρίζει από κοντά.

Το ελληνικό νησί με τα… σεληνιακά γλυπτά από λάβα

Προσεγγίζοντας, λοιπόν, το γεωολογικό Πάρκο του Φαρακλού θα έχει ανοίξει μπροστά σου ένας νέος κόσμος. Ένας κόσμος με παράξενους γεωλογικούς σχηματισμούς και μια ιστορία άγνωστη στους περισσότερους. Και μπορεί αν είσαι αμύητος να σε ξαφνιάσει αλλά το σίγουρο είναι ότι θα σε εντυπωσιάσει και θα σε κάνει να δεις με άλλο μάτι την γεωλογική ιστορία της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκεί λοιπόν, στο ακρωτήρι Φαρακλό και λίγο μετά το χωριό Προπούλι θα συναντήσεις τα περίφημα γλυπτά από λάβα. Ένα σεληνιακό τοπίο που θα απορείς πώς δημιουργήθηκε. Η ιστορία τους είναι ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα. Αυτοί οι ηφαιστειογενείς σχηματισμοί είναι αποτέλεσμα διεργασιών και συμπτώσεων.

Πρόκειται για γλυπτά που μοιάζουν με μπάλες και είναι φτιαγμένες με τη δύναμη της φύσης. Με ποιο τρόπο όμως; Λέγεται, λοιπόν, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, ότι αυτές οι μπάλες δημιουργήθηκαν όταν συναντήθηκε η λάβα με τη θάλασσα. Αυτά τα εντυπωσιακά και φυσικά γλυπτά, σου θυμίζουν ένα σκηνικό από άλλον πλανήτη, ίσως τον Άρη. Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεται είναι να πας ως τη Λήμνο, αυτό το ακριτικό νησί, για να τα θαυμάσεις.

Είναι αδιαμφισβήτητα ένα άκρως εντυπωσιακό γεωλογικό μνημείο το οποίο περιλαμβάνει αυτούς τους παράξενους σχηματισμούς. Οι ντόπιοι αποκαλούν αυτά τα γλυπτά «φραγκοκέφαλα», λόγω της σφαιροειδούς μορφής τους, σε όλες τις πιθανές αποχρώσεις του κίτρινου. Θα τα δεις σχεδόν να ακουμπούν τη θάλασσα αποτελώντας ένα πραγματικό στολίδι στο νησί των αντιθέσεων.

Εξάλλου η Λήμνος χαρακτηρίζεται από αυτές τις αντιθέσεις και το γοητευτικό τοπίο με τους γραφικούς όρμους στο βόρειο τμήμα της. Να θυμάσαι ότι η πρόσβαση σε αυτό το απόκοσμο μέρος του νησιού δεν είναι εύκολη αλλά το σίγουρο είναι ότι το τοπίο θα σε αποζημιώσει. Το «σεληνιακό τοπίο» της Λήμνου θα σε κερδίσει από την πρώτη στιγμή.

GALLERY

γλυπτά από λάβα στη Λήμνο
γλυπτά από λάβα στη Λήμνο
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ