Περιβάλλον

Τρία μικρά ελληνικά νησάκια με περίεργο σχήμα

Υπάρχουν νησιά στη χώρα μας που φημίζονται για τις παραλίες τους. Άλλα πάλι για τα παραδοσιακά χωριά τους και κάποια για την πλούσια γαστρονομία τους.

Τα τρία μικρά και άγνωστα στο ευρύ κοινό νησάκια που ακολουθούν, ωστόσο, εντυπωσιάζουν με ένα άλλο, πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους. Το σχήμα τους, που παραπέμπει σε χελώνα, κροκόδειλο ακόμα και... κιθάρα!

Πρώτη, Μεσσηνία

Ένα ιδιότυπο και πανέμορφο νησί, συναντάται μια ανάσα από την Μαραθόπολη, στη Μεσσηνία, το οποιό προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού από το περιέργο σχήμα του.

Ο λόγος για την Πρώτη, το σχήμα της οποίας παραπέμπει σε… κροκόδειλο! Ολόκληρο το νησάκι διαθέτει μόνο μία παραλία, τη Βουρλιά, η οποία διαθέτει τιρκουάζ, εξωτικά νερά και λίγα μέτρα από αυτήν, το ναυάγιο του πλοίου Ανουάρ, μήκους 40 μέτρων, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τον Β' Παγκόσμο Πόλεμο και κείτεται λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον προφυλαγμένο όρμο.

Μοναδικό κτίσμα στο νησί το Μοναστήρι της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου της Γοργοπηγής. Σύμφωνα με την ιστορία στην Πρώτη είχαν αναζητήσει καταφύγιο κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο τα πλοία των Αθηναίων που κατέβαιναν από τη Ζάκυνθο προς την Πύλο και έπεσαν σε φοβερή τρικυμία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι επί Τουρκοκρατίας το νησί αποτέλεσε το λημέρι του Μανιάτη Πειρατή Κατούλια, ο οποίος πραγματοποιούσε επιθέσεις σε διερχόμενα ιστιοφόρα.

Αγία Τριάδα, Εύβοια

Δεν είναι λίγες οι φορές που διεθνείς κροίσοι και καλλιτέχνες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα. Ένας από αυτούς ήταν και το συγκρότημα των Beatles, το οποίο κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα μας το 1967 εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την αγορά ενός μικρού νησιού κοντά στην Ερέτρια, μία ώρα από την Αθήνα, για να το μετατρέψει, πιθανότητα, σε χίπικη κοινότητα της εποχής.

Αυτό δεν είναι άλλο από το νησάκι Αγία Τριάδα, με το εντυπωσιακό του σχήμα που παραπέμπει σε κιθάρα, το οποίο μάγεψε τα θρυλικά μέλη του συγκροτήματος με τις καταπληκτικές παραλίες και τα κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά του.

Το νησάκι Αγία Τριάδα διαθέτει μια μαγευτική ακρογιαλιά στο ανατολικό του τμήμα, ενώ το δυτικό του τμήμα χαρακτηρίζεται από την μεγάλη αμμόγλωσσα που βυθίζεται και ξαναβγαίνει στην επιφάνεια λόγω της παλίρροιας του Ευρίπου, η οποία σχηματίζει μικρά νησάκια που κατά την διάρκεια του απογεύματος κρύβονται κάτω από τα νερά του Νότιου Ευβοϊκού.

Μαραθονήσι, Ζάκυνθος

Στον κόλπο του Λαγανά, κοντά στο Μαραθιά στο Κερί, στη Ζάκυνθο, συναντάται ένα μικροσκοπικό νησάκι, μια πραγματική όαση στα νερά του Ιονίου.

Το Μαραθονήσι, που το σχήμα του θυμίζει εκείνο χελώνας, ανήκει στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (κάτι που σημαίνει ότι απαγορεύεται η αγκυροβόληση εδώ), ενώ έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα προστασίας Natura 2000, καθώς στην έκτασή του φιλοξενούνται οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα- καρέτα, όπου και αναπαράγονται.

Στα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του η χρυσαφένια, αμμώδης «γλώσσα» που φαίνεται να εισχωρεί στα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου. Στο νησάκι υπάρχει ακόμη μία ακτή με βότσαλο, όπου εντοπίζονται και δύο μικρές θελάσσιες σπηλιές. Καμία από τις δύο ακρογιαλιές δεν είναι οργανωμένη, διατηρώντας έτσι την φυσική ομορφιά του τοπίου ολόγυρα με τα καταπράσινα δέντρα -ελιές, βελανιδιές, πεύκα- εντελώς ανέπαφη.

Στα όσα αξίζει κανείς να δει εδώ και οι εντυπωσιακές σπηλιές, σε κάποιες από τις οποίες επιτρέπεται και το κολύμπι για να ανακαλύψει κανείς θαλασσινούς αστερίες και εντυπωσιακά πετρώματα. Το Μαραθονήσι προσεγγίζεται μόνο από θαλάσσης, με ιδιωτικό ή τουριστικό σκάφος. Πρόκειται για ιδιωτικό νησί, το οποίο κατοικούνταν μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ σήμερα παραμένει ακατοίκητο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ