σεισμός στη Κόρινθο
Περιβάλλον

Σεισμός στην Κόρινθο: Στο ρήγμα των Αλκυονίδων

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και σε πολλές περιοχές της Αθήνας.Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν 3,9 Ρίχτερ.

Ο σεισμός 3,9 ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κόρινθο και έγινε αισθητός στην Αττική,  εντοπίζεται στον Κορινθιακό κόλπο, και ειδικότερα την περιοχή των Αλκυονίδων που είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό στις 24 Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, με πολλούς νεκρούς στην Αθήνα.

Οι Αλκυονίδες νήσοι, καλούμενες και κατ’ ευφημισμό “καλά νησιά” (ή Καλάνησα), αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου, του λεγόμενου κόλπου του Λειβαδάστρου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στο Νομό Κορινθίας.

Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από μια συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή (νησίδα), το Δασκαλειό (Αλκυονίδων), το Γλαρονήσι (Αλκυονίδων) και το Πρασονήσι (Αλκυονίδων).

Πρόκειται για τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και που φέρεται να αναδύθηκε σε άγνωστη χρονική στιγμή εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών.

Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι αυτές αποτελούν το επίκεντρο σεισμών που εκδηλώνονται στην περιοχή.

Είναι σχετικά νησιά άνυδρα και υπάρχουν ελάχιστα κτίσματα σε αυτά, καθώς επίσης και ιχθυοκαλλιέργειες.

Στο έδαφός τους έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίων εγκαταστάσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η ελληνική πολεμική μηχανή θα μπορεί να απειλεί σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης με στρατηγικά πλήγματα ακόμη και την Άγκυρα

Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι μετά την ανακοίνωση της CHEVRON; Απειλεί την Κύπρο Κεμαλικός Βουλευτής ως αποθήκη ισραηλινών...
polemos-urania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Για αυτό δεν το εγκαταλείπει ο Ζελένσκι! 10 χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν για την υπεράσπιση του Ποκρόβσκ -Δείτε την περικύκλωση σε live χάρτη

Όσο και εάν επιθυμεί το Κίεβο να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του το Ποκρόβσκ, οι δυνάμεις των αμυνόμενων εξουθενώνονται