Περιβάλλον

Παγκόσμια ανησυχία: Ετοιμο να εκραγεί ηφαίστειο στην Ισλανδία - Είναι μεγαλύτερο από το Eyjafjallajokull

Τεράστια ανησυχία προκαλούν τα πρόσφατα ευρήματα επιστημόνων, καθώς ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Ισλανδία θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο αν εκρήγνυτο.

Το ηφαίστειο Κάτλα είναι μεγαλύτερο από το Eyjafjallajokull, το οποίο, το 2010, μετά από έκρηξη, δημιούργησε ένα τεράστιο σύννεφο στάχτης, επηρεάζοντας έτσι την παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία.

Το Κάτλα, που μεταφράζεται ως «βραστήρας» ή «λέβητας», βρίσκεται κοντά στη νότια ακτή της Ισλανδίας, περίπου 25χλμ. από το Eyjafjallajokull και εξεράγη τελευταία φορά το 1918.

Μια ομάδα Βρετανών και Ισλανδών ερευνητών ανακάλυψε ότι το ηφαίστειο Κάτλα, που προηγουμένως θεωρούνταν ότι είναι απλά ένας μικρός πομπός αερίων, είναι μια «παγκόσμια σημαντική πηγή ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα».

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ηφαίστειο Κάτλα, δείχνει σημάδια ότι επίκειται έκρηξη.

Σε μία κοινή έρευνα Ισλανδών και Βρετανών γεωλόγων και ηφαιστειολόγων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters αναφέρεται ότι ο κώνος του Κάτλα, ο οποίος βρίσκεται κρυμμένος κάτω έναν μεγάλο παγετώνα γεμίζει ταχύτατα με μάγμα, το οποίο αποδεικνύεται από την αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή. Αυτή η ένδειξη θεωρείται παγκοσμίως ένας επικίνδυνος προπομπός μιας ηφαιστειακής έκρηξης.

«Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πότε θα ξαναεκραγεί, αλλά αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι κάποια στιγμή θα γίνει», δήλωσε η Sarah Barsotti της ισλανδικής μετεωρολογικής υπηρεσίας στους The Sunday Times.

Η ίδια πρόσθεσε ότι το πόσο θα επηρεαστεί η εναέρια κυκλοφορία «εξαρτάται από την ένταση της έκρηξης και την κατεύθυνση των ανέμων εκείνη τη στιγμή».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το «πολύ επικίνδυνο» ηφαίστειο απελευθερώνει περίπου 12 με 24 κιλοτόνους CO2 κάθε μέρα.

Η Evgenia Ilyinskaya, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Τεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Leeds, καταλήγει στους The Sunday Times ότι ο όγκος του CO2 ήταν «ένα σαφές σημάδι που μας προειδοποιεί ότι πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά το ηφαίστειο Κάτλα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ