Περιβάλλον

Τρεις τυφώνες μέσα σε ένα καρέ - Κάτια, Ίρμα και Χοσέ βρίσκονται πάνω από τον Ατλαντικό

Εντυπωσιακή αλλά συνάμα και τρομακτική είναι η φωτογραφία από δορυφόρο που κατέγραψε για πρώτη φορά τρεις τυφώνες στην ευρύτερη περιοχή της Καραϊβικής.

Στη φωτογραφία από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας καταγράφεται για πρώτη φορά μετά το 2010 που ένα τρίο τυφώνων βρίσκεται στον Ατλαντικό την ίδια στιγμή.

Αριστερά στη φωτογραφία βρίσκεται η καταιγίδα Κάτια που την Τετάρτη βρέθηκε έξω από τις ακτές του Μεξικού με ανέμους ταχύτητας έως 297χλμ./ώρα.

Στη μέση βρίσκεται ο τυφώνας Ίρμα, ο πιο ισχυρός εκ των τριών καθώς είναι κατηγορίας 5 και για περισσότερες από 37 ώρες συνέχιζε το καταστροφικό του έργο με ανέμους ταχύτητας 185χλμ/ώρα καταγράφοντας ένα μοναδικό ρεκόρ.

Δεξιά στη φωτογραφία βρίσκεται ο τυφώνας Χοσέ, ο οποίος αναμένεται να κινηθεί στην ίδια καταστροφική πορεία με αυτήν της Ίρμα χτυπώντας τα ίδια νησιά που μέχρι στιγμής μετρούν τουλάχιστον 14 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και υποδομές.

Σημειώνεται ότι τόσο η Κάτια όσο και ο Χοσέ σχηματίστηκαν ως τυφώνες μετά την Ίρμα.

Η τελευταία φορά που συνέβη αντίστοιχο φαινόμενο ήταν το διήμερο 16-17 Σεπτεμβρίου του 2010.

Το ρεκόρ όμως ανήκει στα έτη 1893 και 1998 όταν στον Ατλαντικό και την ίδια περιοχή που βρίσκονται οι τρεις τυφώνες είχαν καταγραφεί τέσσερα αντίστοιχα φαινόμενα.

Κατά την περίοδο των τυφώνων που διαρκεί από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο σχηματίζονται συνήθως 12 καταιγίδες και τυφώνες που λαμβάνουν μια ονομασία και η Κάτια ήταν ο 11ος τυφώνας της φετινής περιόδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ