Ενέργεια

Πετρέλαιο: Μεγάλες εταιρείες στρέφονται στο «λευκό χρυσό» - Οι επενδύσεις που αλλάζουν τα δεδομένα

Ενεργειακή στροφή δείχνουν να πραγματοποιούν οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές δυνάμεις, με στόχο να καταφέρουν να επωφεληθούν από τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με το carandmotor.gr

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι Aramco και Adnoc σχεδιάζουν να εξάγουν λίθιου από άλμη στα κοιτάσματα πετρελαίου τους, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με τις ενεργειακές εξελίξεις και τη σταδιακή απαγκίστρωση του πλανήτη από το ορυκτά καύσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Σαουδική Αραβία, η οικονομία της οποίας έχει βασιστεί εδώ και πολλές δεκαετίες στο πετρέλαιο, έχει επενδύσει δισεκατομμύρια προσπαθώντας να μετατραπεί σε κόμβο ηλεκτρικών οχημάτων ως μέρος των προσπαθειών του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να βρει εναλλακτικές πηγές πλούτου.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αναφορές από τρία άτομα τα οποία θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι Aramco και Adnoc βρίσκονται στα πρώτα στάδια εξαγωγής λιθίου μέσω της τεχνικής DLE (άμεση εξαγωγή λιθίου). Όταν το Reuters προσπάθησε να επικοινωνήσει με τις εταιρείες προκειμένου να αποσαφηνιστεί η ακριβής μέθοδος εξαγωγής του μετάλλου, η Aramco δεν απάντησε, ενώ η Adnoc αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Η εξαγωγή λιθίου θα γίνει από άλμη, στα πετρελαιοφόρα πεδία των πετρελαϊκών κολοσσών, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη για δαπανηρές επενδύσεις, περιβαλλοντικά απαιτητικά ανοιχτά ορυχεία ή μεγάλες λίμνες εξάτμισης, όπως αυτές που βλέπουμε στην Αυστραλία και τη Χιλή.

Στη μάχη για το λίθιο έχουν εισέλθει και άλλες πετρελαίκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Mobil και Occidental Petroleum. 

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες, εν μέσω μείωση της ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η τιμή του λιθίου έχει πέσει κατακόρυφα. Οι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες, ωστόσο, δεν σταματούν να ψάχνουν για «λευκό χρυσό» (όπως ονομάζεται το λίθιο) μιας και εκτιμούν ότι η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα επόμενα χρόνια θα εκτοξευθεί, παρότι αναπτύσσονται συνεχώς νέες τεχνολογίες μπαταριών όπου χρησιμοποιείται λιγότερο ή καθόλου λίθιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...