Ενέργεια

Υδρογονάνθρακες: Πιάνουν…λιμάνι οι έρευνες από HelleniqEnergy, Exxon Mobil, ΕΔΕΥΕΠ

Στο επόμενο στάδιο περνούν οι έρευνες υδρογονανθράκων καθώς ωριμάζουν οι διεργασίες για τις μεγάλες παραχωρήσεις και η προετοιμασία για τις ερευνητικές γεωτρήσεις, σύμφωνα με το newmoney.gr.

Τις προηγούμενες μέρες στελέχη της Helleniq Energy, της ExxonMobil και της ΕΔΕΥΕΠ που είναι ο φορέας υλοποίησης των έργων από τη πλευρά του δημοσίου είχαν συνάντηση με την διοίκηση του λιμένα Πατρών, στον οποίο παρουσιάστηκαν τα σχέδια για τις ερευνητικές γεωτρήσεις  της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας  Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων και συζητήθηκε η ετοιμότητά του αλλά και το πλαίσιο της συνεργασίας που θα διευκολύνει την υποδοχή σκαφών και του σχετικού εξοπλισμού στο πλαίσιο του επόμενου σταδίου ερευνών. Προκαταρκτικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και με τα λιμάνια της Κρήτης και της Ηγουμενίτσας όπου εξετάζονται οι τεχνικές δυνατότητες των λιμενικών εγκαταστάσεων για να προχωρήσει στην συνέχεια η ΕΔΕΥΕΠ σε μνημόνια συνεργασίας για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης. Πρόκειται για τις παραχωρήσεις του «Μπλοκ 2 – Βορειοδυτικά της Κέρκυρας» που έχει μισθώσει η κοινοπραξία Energean – Helleniq Energy, του οικοπέδου «Ιόνιο» που έχει παραχωρηθεί στη Helleniq Energy και του «Μπλοκ 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» το οποίο εκμεταλλεύεται η Helleniq Energy καθώς και τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον λιμένα Πατρών, η εμπλοκή του ΟΛΠΑ θα είναι υποστηρικτική παρέχοντας τη δυνατότητα στις Helleniq Energy και ExxonMobil να ολοκληρώσουν τις σεισμικές έρευνες που αφορούν τόσο την εξειδίκευση και ερμηνεία των δεδομένων που ήδη έχουν πάρει στα χέρια τους από τα προηγούμενα στάδια των ερευνών άλλες και πιο προχωρημένες διεργασίες, όπως είναι το στάδιο της ερευνητικής γεώτρησης.«Οι σύγχρονες και διαλειτουργικές εγκαταστάσεις του λιμανιού της Πάτρας καθώς και η συνδεσιμότητά του με άλλες περιοχές μεγάλης σημασίας είναι εχέγγυο προς αυτή την κατεύθυνση” τονίζουν παράγοντες του ΟΛΠΑ.

Mετά και την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών  εκλογών,  το τοπίο είναι πιο ξεκάθαρο για τις παραχωρήσεις παρόλο που οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν το «μασάζ» με τις τοπικές κοινωνίες και τους νέους αιρετούς άρχοντες.

Στα χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων που διαχειρίζεται η Energean και είναι από τα πιο ώριμα, για την διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων η οποία υποβλήθηκε το καλοκαίρι στο ΥΠΕΝ. Εκκρεμότητα  όμως υπάρχει και ως προς το θέμα της  παράτασης της ερευνητικής γεώτρησης που πρέπει να δώσει η ΕΔΕΥΕΠ στην εταιρεία, παράγοντες που θα καθορίσουν τα  επόμενα βήματα.

Αυτή την περίοδο οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν σε εξέλιξη την επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες, η οποία εκτιμάται ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να γίνει η αξιολόγηση και η ερμηνεία τους.

Ο επικεφαλής της ΗelleniqEnergy κ. Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας τις προηγούμενες μέρες στο ΣΕΒ εκτίμησε ότι μέσα τους επόμενους 6-12 μήνες θα ληφθεί η απόφαση για την πραγματοποίηση ή μη, ερευνητικής γεώτρησης για κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...