Ενέργεια

Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας - Βουλγαρίας


Το εγχώριο τμήμα της διασύνδεσης εντάχθηκε από την αρχή του σχεδιασμού του στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Οργανισμού των Ευρωπαίων Διαχειριστών ENTSO-E καθώς και στον κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Τέθηκε σε λειτουργία η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνοντας ότι η νέα Γραμμή Μεταφοράς αυξάνει σημαντικά το περιθώριο ανταλλαγών ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, αναβαθμίζοντας αντίστοιχα τις δυνατότητες του διασυνοριακού εμπορίου και την ενεργειακή ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη και τη Βαλκανική Χερσόνησο.

Η διακίνηση ενέργειας μέσω της νέας Γραμμής υπερυψηλής τάσης 400 kV ξεκίνησε την Παρασκευή 30 Ιουνίου, κατόπιν συνεργασίας των Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς των δύο χωρών για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Στο επόμενο διάστημα, μόνιμη ομάδα εργασίας που στελεχώνεται από όλους τους Διαχειριστές της περιφέρειας, θα προσδιορίζει τις νέες, σταδιακά αυξανόμενες, διαθέσιμες ποσότητες μεταφορικής ικανότητας στο σύνορο Ελλάδας-Βουλγαρίας και από το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου η νέα Γραμμή εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να συνεισφέρει στο διασυνοριακό εμπόριο.

Το συνολικό μήκος της διεθνούς διασύνδεσης που ξεκινά από το ΚΥΤ Νέας Σάντας στη Ροδόπη και καταλήγει στον Υποσταθμό Maritsa East στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 151 χλμ., εκ των οποίων τα 29 χλμ. εκτείνονται εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

Η δεύτερη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το εγχώριο τμήμα της οποίας κόστισε 11,3 εκατ. ευρώ, αποτελεί έργο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που εντάχθηκε από την αρχή του σχεδιασμού του στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Οργανισμού των Ευρωπαίων Διαχειριστρών ENTSO-E καθώς και στον κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αφορμή την ηλέκτριση της νέας διεθνούς διασύνδεσης, o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε:

«Η δεύτερη, διεθνής ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας υπερυψηλής τάσης, αποτελεί ένα σημαντικό, ενεργειακό έργο, πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Στα άμεσα οφέλη αυτής της συνεργασίας συμπεριλαμβάνεται: η ενίσχυση του διασυνοριακού εμπορίου και η ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Βαλκανική Χερσόνησο. Θα ακολουθήσουν περισσότερες διεθνείς διασυνδέσεις, που θα αναβαθμίσουν, περαιτέρω, τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό, ενεργειακό χάρτη».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε:

«Ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με τον Διαχειριστή της Βουλγαρίας ολοκλήρωσαν ένα σημαντικό ενεργειακό έργο που αυξάνει κατά πολύ τη διασυνδεσιμότητα των δύο χωρών και ενισχύει την επάρκεια σε περιφερειακό επίπεδο. Η δεύτερη διεθνής διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία θα μας επιτρέψει να αξιοποιούμε καλύτερα την πράσινη ενέργεια που παράγεται στην περιοχή και θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού. Με στρατηγικό στόχο την αναβάθμιση της χώρας στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη, μέσα στα επόμενα χρόνια ο ΑΔΜΗΕ δρομολογεί νέες διεθνείς διασυνδέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και παράλληλα συνδράμει τα μεγάλα έργα διηπειρωτικών διασυνδέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ