Ενέργεια

Ενεργειακά: Πως θα διαμορφωθεί το τοπίο μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ;

Η προώθηση της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η διατήρηση του ισχυρού ρόλου της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ενέργειας με το άνοιγμα ενός νέου κύκλου επενδύσεων εκτός Ελλάδας και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις που καθιστούν την χώρα ενεργειακό hub αποτελούν τα γνώριμα μονοπάτια πάνω στα οποία βάδισε και θα συνεχίσει να βαδίζει η επόμενη κυβέρνηση.

Χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στην κυβερνητική πολιτική για τον τομέα της ενέργειας, προδιαγράφεται η δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ, την οποία θα οριστικοποιήσει ο νέος γύρος της εκλογικής αναμέτρησης στις 25 Ιουνίου ή το αργότερο στις 2 Ιουλίου.

Η προώθηση της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η διατήρηση του ισχυρού ρόλου της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ενέργειας με το άνοιγμα ενός νέου κύκλου επενδύσεων εκτός Ελλάδας και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις που καθιστούν την χώρα ενεργειακό hub αποτελούν τα γνώριμα μονοπάτια πάνω στα οποία βάδισε και θα συνεχίσει να βαδίζει η επόμενη κυβέρνηση, τροποποιώντας κατά περίπτωση και με βάση τις τρέχουσες συνθήκες το σχεδιασμό. Oι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την αγορά ηλεκτρισμού καθώς θα χρειαστεί να επανεξεταστεί το μοντέλο των επιδοτήσεων και να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας που θα αποτελέσουν ασπίδα για τους καταναλωτές σε ένα πιθανό νέο γύρο ανατιμήσεων.

Ήδη οι τιμές του ρεύματος βρίσκονται στα προ κρίσης επίπεδα με τις ταρίφες που ανακοίνωσαν προχθές οι πάροχοι ενέργειας να διαμορφώνονται κατά μέσο όρο κάτω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα. Χωρίς όμως να εξασφαλίζουν την σταθερότητα και χαμηλότερο κόστος και για τους επόμενους μήνες στην αγορά.

Η αποτελεσματικότερη διαχείριση των ΑΠΕ που αποτελούν τα κύρια εργαλεία της ενεργειακής μετάβασης αλλά και το μέλλον των νέων τερματικών σταθμών LNG, αποτελούν δύο ακόμη τομείς του ενεργειακού οικοσυστήματος που θα βρεθούν στο επίκεντρο των νέων πολιτικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ