Ενέργεια

«Εμφύλιος» στις πολυκατοικίες για τη θέρμανση – Τους «πυροσβέστες» κάνουν οι εταιρείες κοινοχρήστων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έκανε το GRTIMES σε πολυκατοικίες της Βόρειας Ελλάδας, κατά τη διάρκεια των φετινών συνελεύσεων υπάρχουν πολλές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ενοίκους και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων για το πώς… θα ζεσταθούν το χειμώνα. Κι αυτό γιατί, πολλοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να αποκοπούν από την κεντρική θέρμανση, στρεφόμενοι σε άλλες λύσεις, όπως οι ξυλόσομπες ή τα κλιματιστικά.

Όπως λέει η ταμίας του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων, Ελένη Ιακωβίδου, «πολλές φορές στις συνελεύσεις τίθεται το ζήτημα της αποσύνδεσης από την κεντρική θέρμανση. Εμείς, παρευρισκόμαστε σε τέτοιου είδους συζητήσεις και πολλές φορές, λειτουργούμε πυροσβεστικά, καθώς δημιουργούνται προστριβές και καβγάδες».

Ο λόγος για τον οποίον γίνονται οι καβγάδες, είναι, σύμφωνα με την κυρία Ιακωβίδου, «το γεγονός ότι αν αποσυνδεθούν από την κεντρική θέρμανση τα διαμερίσματα, τότε θα πάψει να συμφέρει όσους απομείνουν σε αυτή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι «τσιμπημένοι» λογαριασμοί ενέργειας «διώχνουν» από την κεντρική θέρμανση τους ενοίκους

Τις περισσότερες φορές, για την αποκοπή των διαμερισμάτων από την κεντρική θέρμανση, ευθύνονται και τα… ραβασάκια των ενεργειακών εταιρειών.

Σύμφωνα με την κυρία Ιακωβίδου, «οικοδομή με 8 διαμερίσματα τον Φλεβάρη του 2021 χρειάστηκε να πληρώσει 520€ φυσικό αέριο. Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, κλήθηκε να πληρώσει 950€. Το ρεύμα, αντίστοιχα, κατά τις ίδιες χρονικές περιόδους, από 286€ ανέβηκε στα 674€».

Όπως μάλιστα συμπληρώνει, «ήδη, για το καλοκαίρι του 2022, έχουμε αναφορές ότι υπάρχουν λογαριασμοί φυσικού αερίου με τετραπλάσια ποσά από εκείνα της αντίστοιχης περσινής περιόδου».

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι «αδυνατούσαν να καταβάλλουν τα ποσά των λογαριασμών τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνέδραμαν οι υπόλοιποι ένοικοι, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη».

Πλέον όπως λέει, «δεν υπάρχουν τα χρήματα για να βοηθήσουν τους συνιδιοκτήτες τους», ενώ στις μέρες μας χρησιμοποιούνται και τα αποθεματικά των πολυκατοικιών προκειμένου να εξοφληθούν οι λογαριασμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διαδικασία για την αποσύνδεση από την κεντρική θέρμανση

Μπορεί κάποιος ένοικος ή ιδιοκτήτης να θέλει να αποκοπεί από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας του, υπάρχει ωστόσο μία διαδικασία η οποία πρέπει να τηρηθεί.

Όπως εξηγεί η Ελένη Ιακωβίδου, «προβλέπεται αίτημα για τη σύγκλιση συνέλευσης της πολυκατοικίας, όπου θα ενημερωθούν και οι υπόλοιποι ένοικοι. Έπειτα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να μεταβεί σε άλλο μέσο θέρμανσης.

Αυτές είναι,

α) Τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης ή/και την παρεχόμενη τεκμηρίωση από πλευράς της αποσυνδεόμενης ιδιοκτησίας περί της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιρίου με την επέμβαση αυτή, και

β) Την πραγματοποίηση της πλήρους αποσύνδεσης της ιδιοκτησίας από το κεντρικό σύστημα της πολυκατοικίας, της μόνωσης των διερχομένων κοινόχρηστων σωληνώσεων και της εγκατάστασης και λειτουργίας του νέου αυτόνομου και ενεργειακά αποδοτικότερου συστήματος θέρμανσης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Το ελληνικό σύστημα LASER “Μινώταυρος” έγινε αντικείμενο έρευνας ξένων εταιρειών-Εξουδετερώνει στόχους άνω των 23000 ποδών (Βίντεο)

Θα τοποθετηθεί σε νησιά μικρονήσους κατά τουρκικών drone-Σούκος : Πρέπει να τα τοποθετήσουμε τα συστήματα στα νησιά για...