Ενέργεια

Energean: Με ισχυρές συμμαχίες η πρόταση για αγωγό Ισραήλ - Κύπρου και FLNG στον Βασιλικό

Οι σχεδιασμοί στους αγωγούς φυσικού αερίου παίρνουν σάρκα και οστά διεθνώς και η Energean σε συνεργασία με εταιρίες κολοσσούς έχει καταθέσει πρόταση στην κυπριακή δημοκρατία για δημιουργία αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα του Τανίν, BLOCK 12 με τον Βασιλικό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα worldenergynews.gr. 

Πρόκειται για την Olympus Area όπου προσδοκάται ότι ο όγκος αερίου μπορεί να ανέλθει στα 60 δισεκ. κυβικών μέτρων (1.8 τρισεκ. κυβικά πόδια / (321 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου) δυνητικών πόρων συνολικά στην περιοχή που η Energean έχει ονομάσει «Περιοχή Ολύμπου».Η νέα περιοχή που έχει προσδιορίσει η Energean περιλαμβάνει την ανακάλυψη «Αθηνά» καθώς και στόχους στο Block 12 και στη γειτονική άδεια Tanin.

Ο αγωγός που θα συνδέσει τα κοιτάσματα του Ισραήλ με την Κύπρο εκτιμάται στα 190 χιλιόμετρα με στόχο να απολήξει στο Βασιλικό, όπου ήδη δημιουργούνται υπδομές.
Το σχέδιο υποδομών που υλοποιείται στο Βασιλικό περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ, (FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας, αγωγό επί της προβλήτας και άλλες σχετικές χερσαίες υποδομές. Εκεί σύμφωνα με την πρόταση της Energean θα εγκατασταθεί το πλοίο FLNG που αναλαμβάνει την υγροποίηση του φυσικού αερίου για να διοχετευθεί στις αγορές από την GOLAR, η οποία και  αποτελεί μέρος της κοινοπραξίας. Η επένδυση μπορεί να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2026, αφού το εν λόγω FLNG είναι δεσμευμένο στο Καμερούν.

Στην κοινοπραξία ανήκει επίσης και η θυγατρική της Vitol  στην Κύπρο, που έχει εμπλοκή στις υποδομές του Βασιλικού.
Κατά τον τρόπο αυτό η ολοκλήρωση ενός τέτοιου project, που ήδη έχει καταθέσει η Energean σαν πρόταση με συνολικό κόστος 2 δισ στην κυπριακή κυβέρνηση, μπορεί να τροφοδοτεί Κύπρο, Ελλάδα και γειτονικές χώρες καθώς και ευρωπαϊκές αγορές. Η κυπριακή πλευρά εξετάζει την πρόταση με την διαδικασία του επείγοντος.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα προσφέρει μια ακόμα λύση για την τροφοδοσία LNG, που θα προέρχεται από τη ΝΑ Μεσόγειο και θα συμβάλλει στην απεξάρτηση από το ρωσικό άεριο.

Τι έχουν αναφέρει οι Κύπριοι

Οι προϋποθέσεις για τα συμβόλαια σε επίπεδο χωρών δεν μπορούν να γίνουν πριν το τέλος του 2026 , αλλά αν η Κύπρος ζητήσει άεριο μπορεί αυτό να υλοποιηθεί και εντός του 2024 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επένδυσης.
Όπως ανέφερε το sigmalive Στα χέρια της Υπουργού Ενέργειας Κύπρου Νατάσας Πηλείδου, βρίσκεται η πρόταση της πετρελαϊκής εταιρίας "Εnergean", για κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ στην Κύπρο και πλωτή μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG).

Αφορά κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ στην Κύπρο και κατόπιν, κατασκευή πλωτής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου, από την οποία θα μεταφέρεται στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο.
Σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, «ελπίζουμε να έχουμε πρόσθετες εισηγήσεις, όπως για παράδειγμα η πρόταση της Εnergean, η οποία έχει κατατεθεί από την 30/5 Δευτέρα και εξετάζεται ήδη».
Η εταιρεία φερόταν να ετοίμαζε τεχνική έκθεση με όλες τις παραμέτρους του έργου, το χρονοδιάγραμμα και τις απαιτούμενες δανειοδοτήσεις για εκκίνηση της επένδυσης.
H επένδυση είναι ύψους 2 δις ευρώ, κι αν υλοποιηθεί, από το 2026 θα υγροποιεί ποσότητα, που αντιστοιχεί με το 50% των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο, ενώ αναμένεται πολύ υψηλή αύξηση τα επόμενα χρόνια.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Άλλα κόλπα με το Ισραήλ με τεχνολογία C-UAS κατά των τουρκικών UCAV-Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης ελληνικών πλοίων-αεροσκαφών μέσα σε αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο

Το αμερικανο- εβραίικό ινστιτούτο jinsa ζητά από την Ουάσιγκτον να σταλούν μόνιμα στην Ελλάδα αντιτορπιλικά (DDG) ενώ...