Ενέργεια

Μεγάλο ενεργειακό deal: Η Σαουδική Αραβία πούλησε σε διεθνή κοινοπραξία

Η Saudi Aramco ολοκλήρωσε την πώληση μεριδίου 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου σε μια παγκόσμια κοινοπραξία που περιλαμβάνει το EIG με έδρα τις ΗΠΑ και το Μουμπαντάλα του Αμπού Ντάμπι.

Η διεθνής κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από ευρείες ομάδες επενδυτών από τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, απέκτησε το 48% της Aramco Oil Pipelines Co.

Είναι μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της εταιρείας να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της βελτιστοποιώντας το χαρτοφυλάκιό της, καθώς η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις πηγές εισοδήματός της.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσουμε αυτήν τη συναλλαγή με την παγκόσμια κοινοπραξία. Το ενδιαφέρον που λάβαμε από τους επενδυτές δείχνει ισχυρή εμπιστοσύνη στις δραστηριότητές μας και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την επιχείρησή μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Aramco Amin Nasser.

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να διερευνούμε ευκαιρίες για να αξιοποιήσουμε τις κορυφαίες δυνατότητες της βιομηχανίας μας και να προσελκύσουμε το σωστό είδος επενδύσεων στη Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Aramco και η θυγατρική της συνήψαν 25ετή συμφωνία επαναμίσθωσης για το σταθεροποιημένο δίκτυο αγωγών αργού πετρελαίου της εταιρείας.

Σε αντάλλαγμα, η Aramco Oil Pipelines Co. θα λάβει τιμολόγιο που θα καταβάλει η Aramco για σταθεροποιημένο αργό πετρέλαιο που ρέει μέσω του δικτύου.

Η Aramco διατηρεί πλειοψηφικό μερίδιο 51% στη θυγατρική και η συναλλαγή δεν επιβάλλει περιορισμούς στον όγκο παραγωγής αργού πετρελαίου της Aramco.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ