Ενέργεια

Προκαλεί ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας: «Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα στην Α.Μεσόγειο - Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας, η Τουρκία έχει επιταχύνει τις έρευνες φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Φατίχ Ντονμέζ και πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι συνεχίζεται όπως σχεδιάστηκε ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου ενώ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα του πυρηνικού σταθμού Σινώπης έχει τερματιστεί.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε «στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε επιταχύνει τις έρευνες φυσικού αερίου», αναφέροντας ότι το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός εργαζόταν στην περιοχή για 5-6 χρόνια και ότι η Τουρκία ενίσχυσε το νηολόγιό της με δύο γεωτρύπανα, ενώ έστειλαν στην περιοχή και το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις.

«Από την αρχή λέμε ένα πράγμα, ότι δεν θα κλείσουμε τα μάτια στην παραβίαση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο νησί, δεν θα επιτρέψουμε την δημιουργία τετελεσμένων», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ανέφερε περαιτέρω ότι «δεν είμαστε μόνο εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, για τις έρευνες στο νότο είναι και η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου», όπως αποκάλεσε την κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι «θέλω να επαναλάβω άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε στην υφαλοκρηπίδα μας τις έρευνές μας για πηγές υδρογονανθράκων οι οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

Για την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός είπε «επιθυμούμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας μας».

Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε πως τον περασμένο Ιούλιο η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε μια πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά για κοινή εξόρυξη και διαμοιρασμό φυσικού αερίου στη βάση ενός δίκαιου διαμοιρασμού, αλλά «δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν απάντησε θετικά».

«Εμείς αυτή την πρόταση τη στηρίζουμε. Ακόμη και αν η ΕΕ και οι χώρες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν δίνουν θετική απάντηση σε αυτή την πρόταση με συγκεκριμένο τρόπο, δηλώνουν ότι πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η πρόταση. Είναι ωφέλιμο αυτή η πρόταση να ληφθεί σοβαρά από την ‘ε/κ διοίκηση», είπε.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν μπορεί να επανέλθει ξανά στο τραπέζι η πρόταση, ο Τούρκος Υπουργός είπε «ασφαλώς και μπορεί να επανέλθει».

Υποστήριξε δε, πως αν το 2005 είχε γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν σήμερα μεγάλο μέρος αυτών των προβλημάτων δεν θα υπήρχε.

«Αλλά η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου’ από παλιά συνεχίζει τη ρητορική και τις ενέργειες απορριπτισμού και αποκλεισμού. Έχουμε δηλώσει πως αν έρθουν στο τραπέζι ως εγγυήτριες δυνάμεις, η Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση και η Βρετανία, μπορούμε να προσφέρουμε θετική στήριξη στη διαδικασία. Μακάρι αυτή τη πρόταση να την λάβουν σοβαρά», ανέφερε.

Για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι προχωρεί με βάσει το σχεδιασμό.

«Είναι καθοδό και η άδεια ανοικοδόμησης του δεύτερου αντιδραστήρα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας Άκκουγιου», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός, λέγοντας ότι «πρώτα ο Αλλάχ σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα το 2023».

Ο Τούρκος Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι δεν τους ικανοποίησε το χρονοδιάγραμμα και το κόστος του πυρηνικού σταθμού της Σινώπης και πως αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα έχει τερματιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...