Ενέργεια

Nord Stream 2: Τι ζητάει από την ΕΕ;

Η Nord Stream 2 ζητάει εξαίρεση από την ευρωπαϊκή οδηγία για το φυσικό αέριο.

Η Nord Stream 2 AG, διαχειρίστρια εταιρεία του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 της Gazprom, ο οποίος ξεκινά από τη Ρωσία και καταλήγει υποθαλάσσια μέσω της Θάλασσας της Βαλτικής στη Γερμανία, ζητά με επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την οποία απέστειλε στις 12 Απριλίου, να εξαιρεθεί από την ευρωπαϊκή οδηγία για το φυσικό αέριο, θεωρώντας ότι υφίσταται διάκριση σε σχέση με άλλα έργα.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Ματίας Βάρινγκ ζητά από τον Γιούνκερ να αποσαφηνίσει τη θέση της ΕΕ σε σχέση με το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, με βάση τις πρόσφατες τροποποιήσεις που έγιναν στην ευρωπαϊκή οδηγία για το φυσικό αέριο.

Στην ουσία, ο Ματίας Βάρινγκ ζητά από τον πρόεδρο Γιούνκερ να εξεταστεί ο αγωγός Nord Stream-2 στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για το φυσικό αέριο όχι σαν νέος αγωγός, αλλά ως ένα υπάρχον έργο, ώστε να εξαιρεθεί από του κανονισμούς της νέας οδηγίας για το φυσικό. Το κείμενο της επιστολής δημοσίευσε ο ιστότοπος Politico, ενώ οι βασικές της θέσεις περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας.

Όπως εκτιμά η διαχειρίστρια εταιρεία, την οποία επικαλείται η ρωσική εφημερίδα Kommersant, σε διαφορετική περίπτωση αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα παραβιάσει τις διατάξεις του ενεργειακού χάρτη, που δεν επιτρέπουν διακρίσεις σε βάρος κάποιων έργων σε σχέση με άλλα έργα υποδομών.

Οι τροποποιήσεις που έγιναν στην ευρωπαϊκή οδηγία για το φυσικό αέριο αφορούν νέες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των υποθαλάσσιων αγωγών που καταλήγουν στο έδαφος της ΕΕ, οι οποίοι έχουν αφετηρία τρίτες χώρες. Για τους αγωγούς που άρχισαν να λειτουργούν πριν τεθούν σε ισχύ οι τροπολογίες αυτές προβλέπεται μια απλή διαδικασία, βάση της οποίας γίνονται εξαιρέσεις.

Ο Ματίας Βάρινγκ θεωρεί ότι ο αγωγός Nord Stream-2 πρέπει να υπάγεται σε αυτά τα «παλαιά» έργα, επειδή η απόφαση για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2 είχε ληφθεί με βάση την προγενέστερη νομοθεσία και τη στιγμή που υιοθετήθηκαν οι νέες τροπολογίες στην ευρωπαϊκή οδηγία είχαν ήδη επενδυθεί στην κατασκευή του αγωγού 5,8 δισ. δολάρια.

O Ματίας Βάρινγκ ζητά από τον Γιούνκερ να απαντήσει αναφορικά με τις θέσεις της ΕΕ στο εν λόγω ζήτημα έως τις 13 Μαΐου.

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε στις 15 Απριλίου τις τροπολογίες στην ευρωπαϊκή οδηγία για το φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τον αγωγό Nord Stream-2 οι κανονισμοί της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα αφορούν το τμήμα του αγωγού που βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Γερμανίας.

Κατά συνέπεια, η Gazprom στο τμήμα αυτό του αγωγού θα πρέπει να διασφαλίσει τη συμμετοχή τρίτων, τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων (παρόχου και διαχειριστή) και τον διαφανή καθορισμό των τιμών. Στο έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 συμμετέχει με πλειοψηφικό πακέτο η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom, αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες (οι γερμανικές Wintershall και Uniper, η βρετανο-ολλανδική Shell, η γαλλική Engie και η αυστριακή OMV).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ