Βιοηθική
Ενημερώθηκε στις:

Μετά τον Covid, πανδημική η γρίπη των πτηνών; Αμφιλεγόμενα πειράματα NIH για αύξηση της επικινδυνότητας και μεταδοτικότητας

Η σκιώδης εμπλοκή της αμερικανικής κυβέρνησης σε αμφιλεγόμενα πειράματα για το πανδημικό δυναμικό ιών, αναδεικνύεται εκ νέου, καθώς στο φως έρχεται μία νέα έρευνα με αμερικανική χρηματοδότηση, που ενισχύει την επιθετικότητα και τη μεταδοτικότητα του ιού της γρίπης των πτηνών.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) συνέχισαν να χρηματοδοτούν τα επικίνδυνα πειράματα κέρδους-λειτουργίας (GoF) για πιθανά παθογόνα πανδημίας, αποκαλύπτουν τελευταίες πληροφορίες που παραθέτει η ερευνήτρια δημοσιογράφος Dilyana Gaytandzhieva.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία ιατρικής έρευνας έχει χρηματοδοτήσει επιστήμονες για τη μελέτη της γρίπης των πτηνών που δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων. Ωστόσο, τα έργα του NIH στοχεύουν να καταστήσουν τους ιούς της γρίπης των πτηνών ικανούς να μεταδίδονται μεταξύ των θηλαστικών και να αξιολογήσουν το ενδεχόμενο πανδημίας τους ως πιθανή απειλή για τον άνθρωπο.

Οι μελέτες Gain-of-function (GOF) βελτιώνουν την ικανότητα ενός παθογόνου να προκαλεί ασθένεια αυξάνοντας τη μολυσματικότητα και τη μεταδοτικότητά του. Αυτά τα επικίνδυνα πειράματα δεν έχουν τερματιστεί, παρόλο που υπάρχει υποψία ότι ο COVID-19 είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας έρευνας GoF που χρηματοδοτήθηκε από το NIH στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Αντί να τερματίσει όλη την έρευνα της GoF από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, το NIH και η υπο-υπηρεσία του - το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), συνέχισαν την οικονομική τους υποστήριξη για τις ακόλουθες μελέτες GoF:

  • Μεταδοτικότητα των ιών της γρίπης των πτηνών στα θηλαστικά (η υποστήριξη NIAID έληξε τον Αύγουστο του 2021)
  • Κέντρα Αριστείας για την Έρευνα και την Επιτήρηση της Γρίπης (CEIRS) (η υποστήριξη του NIAID έληξε τον Μάρτιο του 2021).
  • Μίμηση της εξέλιξης για τον καθορισμό μηχανισμών αερομεταφερόμενης μετάδοσης των ιών H7N9, (ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 και βρίσκεται σε εξέλιξη).

Ο H5N1, ένας εξαιρετικά παθογόνος ιός της γρίπης των πτηνών, που δεν μεταδίδεται μεταξύ των θηλαστικών. Οι ερευνητές στοχεύουν να καταστήσουν τον ιό ικανό να μεταδοθεί προκειμένου να αξιολογήσουν το ενδεχόμενο πανδημικής μετάδοσής του.

Σύμφωνα με την περιγραφή του έργου, «δεν έχει ακόμη αναφερθεί παρατεταμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αρκετές προσπάθειες στο παρελθόν για την επιλογή μεταδοτικών ιών H5 (που συνήθως δεν μεταδίδονται μεταξύ των θηλαστικών) δεν ήταν επιτυχείς».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές «σχεδιάζουν να περάσουν μη μεταδοτικούς ιούς διαφορετικού γενετικού υπόβαθρου σε κουνάβια (ένα καθιερωμένο μοντέλο μετάδοσης του ιού της γρίπης) για να επιλέξουν μεταδιδόμενες μεταλλάξεις».

Επιλεγμένες μεταλλάξεις θα χαρακτηριστούν για τις βιολογικές τους επιδράσεις και τη δυνατότητα μετάδοσης του H5N1 στα θηλαστικά.

 Το έργο περιλαμβάνει μελέτες για τους ιούς της γρίπης των ζώων με πανδημικές τάσεις, ωστόσο δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την περιγραφή που παρέχεται για το Έργο 1R21AI144135-01: «Η ασιατική καταγωγή ιών γρίπης των πτηνών H7N9 (AIV)… δεν έχουν εξαπλωθεί στους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για αυτούς τους ιούς να εξελιχθούν για να μεταδοθούν μέσω της αερομεταφερόμενης οδού και να προκαλέσουν πανδημία… Θα δημιουργηθούν ιοί που φέρουν το H7N9 HA και NA στη ραχοκοκαλιά του εμβολίου A/PR8. Θα εισαχθούν μεταλλάξεις στα τμήματα των γονιδίων HA και NA…θα αξιολογήσουμε την κινητική αντιγραφής των ανασυνδυασμένων ιών H7N9-A/PR8 για την ανάπτυξή τους σε πρωτεύοντα επιθηλιακά κύτταρα ανθρώπινου αεραγωγού. Τα πρωτογενή ανθρώπινα κύτταρα θα περιλαμβάνουν επιθηλιακά κύτταρα από τη μύτη, την τραχεία, τα βρογχικά και τους μικρούς αεραγωγούς».

Οι ερευνητές θέλουν να καταστήσουν τον ιό ικανό να μεταδοθεί μέσω της αερομεταφερόμενης οδού, προκειμένου να αξιολογήσουν το δυναμικό πανδημίας των ιών H7N9.

Αυτά τα τελευταία πειράματα που χρηματοδοτήθηκαν από το NIH είναι μόνο ένα μικρό μέρος πολλών αμφιλεγόμενων εργαστηριακών μελετών που έχουν εγκριθεί από τον οργανισμό. Ένα από αυτά ήταν η επικίνδυνη έρευνα για τον κορονοϊό με νυχτερίδες στην Κίνα, η οποία βρίσκεται υπό έρευνα στις ΗΠΑ για πιθανή σύνδεση με την πανδημία COVID-19.

Παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις από τον διευθυντή του NIAID, Δρ. Άντονι Φάουτσι, μεταξύ άλλων ενώπιον του Κογκρέσου, το NIH αναγνώρισε τελικά πέρυσι ότι οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν την έρευνα GoF για τους κορονοϊούς νυχτερίδων στη Γουχάν από όπου ξεκίνησε η πανδημία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Η επιχορήγηση 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων απονεμήθηκε στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό των ΗΠΑ EcoHealth Alliance. Σε επιστολή προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, το NIH αναφέρει ότι η EcoHealth Alliance παραβίασε τους Όρους και τις Προϋποθέσεις της χορηγίας του NIH AI110964 και δεν ανέφερε όλες τις δραστηριότητές της στην Κίνα. Σύμφωνα με την επιστολή του NIH, διεξήχθη ένα «περιορισμένο πείραμα» προκειμένου να ελεγχθεί εάν «πρωτεΐνες από φυσικούς κορονοϊούς νυχτερίδων που κυκλοφορούν στην Κίνα ήταν ικανές να δεσμευτούν στον ανθρώπινο υποδοχέα ACE2 σε μοντέλο ποντικού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από τον Δρ. Fauci – περιλαμβάνει ολόκληρη την κυβέρνηση των ΗΠΑ: τον Αμερικανό Κογκρέσο

Μετά τη δημοσίευση μιας έκθεσης της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων που δηλώνει ότι «σημαντικά περιστασιακά στοιχεία» υποστηρίζουν την υπόθεση της διαρροής εργαστηρίου, ο εκπρόσωπος Μάικ Γκάλαχερ, προέτρεψε τα μέλη του Κογκρέσου και τα μέλη των μέσων ενημέρωσης να εξετάσουν πιο προσεκτικά τις πρόσθετες ροές χρηματοδότησης των ΗΠΑ που έστελναν δολάρια φορολογουμένων στην EcoHealth Alliance .

Σύμφωνα με τον βουλευτή, «Εάν αρχίσετε να κάνετε βασική έρευνα, γρήγορα γίνεται φανερό ότι αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από τον Δρ. Φάουτσι και αφορά ολόκληρη την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Η EcoHealth Alliance έχει λάβει συνολικά 112,1 εκατομμύρια δολάρια από την κρατική χρηματοδότηση των ΗΠΑ από το 2003, σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από το ομοσπονδιακό μητρώο συμβάσεων των ΗΠΑ.

Μεταξύ των κύριων χορηγών του είναι το NIH μέσω του NIAID και το Πεντάγωνο μέσω της Υπηρεσίας Μείωσης Απειλών Άμυνας (DTRA). Οι στόχοι των έργων είναι η ανακάλυψη και αξιολόγηση ιών με δυνατότητα πανδημίας κυρίως στην Αφρική και την Ασία.

Επιχορηγήσεις NIH:

Επιχορηγήσεις Πενταγώνου:

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δραματικές εξελίξεις! Εκκενώνεται το Κίεβο ενώ ο ουκρανικός στρατός απέτυχε να σταματήσει ρωσική προέλαση-Ρωσικά T-90M θα επιτεθούν με σύμμαχο τον πάγο

Έτοιμο το τουρανικό τάγμα στην Ουκρανία ενω ετοιμάζεται για θρησκευτικό πόλεμο με Ορθόδοξους Ρώσους και “αποστάτες”...