Βιοηθική

Τελικά οι δεινόσαυροι μπορεί να ήταν και κότες....! Επιστήμονες ανακάλυψαν τέλεια διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου που ετοιμαζόταν να εκκολαφθεί σαν πουλί

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός εξαιρετικά διατηρημένου εμβρύου δεινοσαύρου πριν από τουλάχιστον 66 εκατομμύρια χρόνια, το οποίο ετοιμαζόταν να εκκολαφθεί από το αυγό του ακριβώς όπως ένα κοτόπουλο.

Το απολίθωμα του Οβιραπτορόσαυρου αποκαλύφθηκε στην πόλη Γκανζού της Κίνας, στη νότια Κίνα και ανήκε σε έναν άδοντο θηρόποδα δεινόσαυρο,  τον οποίο οι ερευνητές ονόμασαν «Baby Yingliang».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Οβιραπτορόσυροι ήταν μέρος μιας διαφορετικής ομάδας φτερωτών δεινοσαύρων, που ζούσαν κατά την κρητιδική περίοδο.

Τα οστά μωρών δεινοσαύρων είναι μικρά και εύθραυστα και πολύ σπάνια διατηρούνται ως απολιθώματα, γεγονός που τα καθιστά ένα πολύ τυχερό εύρημα, δήλωσε η Ντάρλα Ζελενίτσκι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά.

https://twitter.com/CellPressNews/status/1473322425773445120?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1473322425773445120%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fenvironment%2Farticle%2F1193971%2Fepistimones-anakalupsan-teleia-diatirimeno-emvruo-deinosaurou-pou-etoimazotan-na-ekkolafthei-san-pouli%2F

«Είναι ένα καταπληκτικό δείγμα… Δουλεύω με αυγά δεινοσαύρων για 25 χρόνια και δεν έχω δει κάτι παρόμοιο ακόμα», δήλωσε ο Zelenitsky, συν-συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience την Τρίτη.

«Μέχρι τώρα, λίγα ήταν γνωστά για το τι συνέβαινε μέσα σε ένα αυγό δεινοσαύρου πριν εκκολαφθεί, καθώς υπάρχουν τόσο λίγοι εμβρυϊκοί σκελετοί, ειδικά αυτοί που είναι πλήρεις και διατηρημένοι σε μια στάση ζωής», είπε σε ένα email.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αυγό έχει μήκος περίπου 17 εκατοστά  και ο δεινόσαυρος έχει υπολογιστεί ότι έχει μήκος 27 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στην ενηλικίωση, αν είχε ζήσει, θα είχε μήκος περίπου δύο με τρία μέτρα.

Ερευνητές από την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά μελέτησαν τις θέσεις του μωρού Yingliang και άλλων εμβρύων που είχαν ανακαλυφθεί στο παρελθόν. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δεινόσαυροι κινούνται και αλλάζουν στάσεις πριν εκκολαφθούν με τρόπο παρόμοιο με τα μωρά πουλιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Το απολίθωμα έδωσε επίσης στους ερευνητές μια εικόνα για την διατροφή, που ακολουθούσαν οι συγκεκριμένοι δεινόσαυροι. Και αυτό, επειδή εντοπίστηκαν στο απολίθωμα βότσαλα, πιθανότατα γαστρόλιθοι ή «πέτρες στομάχου», στην κοιλιακή περιοχή.

Οι δεινόσαυροι συνήθιζαν να καταπίνουν σκόπιμα πέτρες για να αφομοιώνουν καλύτερα την τροφή τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Carnegie, αυτή είναι η πρώτη φορά, που εντοπίστηκαν γαστρόλιθοι σε αυτό το είδος του δεινόσαυρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ