Επιστήμη
Ενημερώθηκε στις:

Θωμαΐδης για τη φωτιά στην Κηφισιά: Τοξικό το περιβάλλον - Να γίνει έλεγχος σε χώμα και νερό

Όσο διαρκεί η φωτιά, εκλύονται στην ατμόσφαιρα τοξικά σωματίδια που περιέχουν πλήθος χημικών ενώσεων αλλά και μετάλλων, εξηγεί ο καθηγητής του ΕΚΠΑ στο protothema.gr

Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο στην Κηφησιά την Τετάρτη έστειλε στην ατμόσφαιρα τοξικές ενώσεις με μακροχρόνιες επιδράσεις, τονίζει σε δηλώσεις του στο protothema.gr o Νίκος Θωμαίδης, καθηγητής του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ.

Όπως προσθέτει ότι είναι απαραίτητη μια ανάλυση στο χώμα και στο νερό στις περιοχές που έχουν πληγεί για την παρουσία τοξικών ενώσεων.

Ειδικότερα, στις δηλώσεις του protothema.gr, ο κ. Θωμαίδης επισήμανε ότι «αυτή η πυρκαγιά είναι μια σημειακή πηγή όπως λέμε, ισχυρής ρύπανσης αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι όσο διαρκεί η φωτιά εκλύονται στην ατμόσφαιρα τοξικά σωματίδια που περιέχουν πλήθος χημικών ενώσεων αλλά και μετάλλων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Πρόσθεσε ότι «οι χημικές οργανικές ενώσεις είναι πολύ τοξικές γιατί μπορεί να περιέχουν χλώριο, φθόριο και γενικά τοξικά στοιχεία. Επειδή το εργοστάσιο έκανε και συσκευασία, σίγουρα θα έχουμε με τα υλικά που υπάρχουν, διοξίνες ή υπερχλωριωμένες ενώσεις ή υπερφθοριωμένες ενώσεις γιατί είχαν και αντικολλητικά τηγάνια.

» Αυτά τα χημικά προκαλούν και οξεία τοξικότητα σε όποιον τα εισπνεύσει, αλλά και μακροχρόνιες επιδράσεις στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

» Πρέπει να γίνουν κάποιες αναλύσεις, κατά την άποψή μου, για να δούμε αργότερα μήπως έχουμε μεγάλες συγκεντρώσεις υπερφθοριωμένων και υπερχλωριωμένων ενώσεων και καρκινογόνων ουσιών. Πρέπει να γίνει μια ανάλυση στο χώμα και στο νερό στις περιοχές που έχουν πληγεί».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...