Επιστήμη
Ενημερώθηκε στις:

Τα πρώτα χημικά συστατικά της Σελήνης ανίχνευσε το Ινδικό Chandrayaan-3

Πριν από μια εβδομάδα, η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που κατάφερε να προσσεληνώσει διαστημικό σκάφος στο Νότιο Πόλο της Σελήνης. Τώρα, το ρόβερ της διαστημικής αποστολής Chandrayaan-3 επιβεβαίωσε την παρουσία θείου, όπως ανακοίνωσε ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO). Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο ρόβερ που εξερευνά τη συγκεκριμένη περιοχή.

«Το όργανο Laser-Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS) του Chandrayaan-3 πραγματοποίησε τις πρώτες μετρήσεις για τη στοιχειακή σύνθεση της σεληνιακής επιφάνειας κοντά στο Νότιο πόλο. Αυτές οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν την παρουσία θείου στην περιοχή, κάτι που δεν ήταν εφικτό από τα όργανα που βρίσκονται σε διαστημόπλοια σε τροχιά», ανέφερε ο ISRO σε ανακοίνωσή του.

Οι προκαταρκτικές αναλύσεις υποδηλώνουν επίσης την παρουσία αλουμινίου, σιδήρου, ασβεστίου, χρωμίου και τιτανίου. Περαιτέρω μετρήσεις αποκάλυψαν την παρουσία μαγγανίου, πυριτίου και οξυγόνου. Τώρα γίνεται περαιτέρω έρευνες σχετικά με την παρουσία υδρογόνου.

Ο Νότιος Πόλος θεωρείται η πιο πλούσια σε νερό περιοχή της Σελήνης και το ρόβερ Chandrayaan-3, γνωστό ως Pragyan, θα περάσει τις επόμενες δύο εβδομάδες αναζητώντας σημάδια νερού σε μορφή πάγου. Παράλληλα, θα μελετήσει την ατμόσφαιρα και τη σύνθεση του Νότιου Πόλου.

Το μικρό ρόβερ ζυγίζει μόνο 25,8 κιλά και έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού γερμανικού ποιμενικού. Είναι εξοπλισμένο με το εργαλείο LIBS και με μια δέσμη σωματιδίων άλφα.

Το LIBS είναι σε θέση να ανιχνεύσει στοιχεία χτυπώντας την επιφάνεια με έντονα λέιζερ που παράγει καυτό πλάσμα. Μελετώντας το φως που εκπέμπεται από αυτό το πλάσμα, οι ερευνητές μπορούν να προσδιορίσουν τα μήκη κύματος των διαφόρων σωματιδίων στη συγκεκριμένη περιοχή της Σελήνης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ