Επιστήμη

Αλγόριθμος εντόπισε επικίνδυνο αστεροειδή που πλησιάζει τη Γη

Ένας αλγόριθμος ανακάλυψης αστεροειδών — σχεδιασμένος για να αποκαλύψει αστεροειδείς κοντά στη Γη για την επερχόμενη 10ετή έρευνα του Παρατηρητηρίου Vera C. Rubin στον νυχτερινό ουρανό — εντόπισε τον πρώτο του «δυνητικά επικίνδυνο» αστεροειδή, έναν όρο για διαστημικούς βράχους κοντά στη Γη.

Η εύρεση του 2022 SF289, που δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τη Γη για το άμεσο μέλλον, επιβεβαιώνει ότι ο αλγόριθμος επόμενης γενιάς, γνωστός ως HelioLinc3D, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει αστεροειδείς κοντά στη Γη με λιγότερες και πιο ακριβείς παρατηρήσεις από ότι απαιτούν οι σημερινές μέθοδοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εύρεση αυτών των σκοτεινών αντικειμένων δεν είναι εύκολη και οι επιστήμονες χρησιμοποιούν εξειδικευμένα τηλεσκόπια, όπως το Asteroid Terrestrial Impact Last Alert System (ATLAS) στη Χαβάη.

Ωστόσο, για να γίνει ο εντοπισμός, το τηλεσκόπιο πρέπει να καταγράψει το ίδιο κομμάτι ουρανού τέσσερις φορές σε μία νύχτα για να βρει το αντικείμενο.

«Αυτή είναι μόνο μια μικρή γεύση του τι να περιμένουμε με το Παρατηρητήριο Rubin σε λιγότερο από δύο χρόνια, όταν το HelioLinc3D θα ανακαλύπτει ένα αντικείμενο σαν αυτό κάθε βράδυ», δήλωσε ο επιστήμονας Rubin Mario Jurić, διευθυντής του Ινστιτούτου DiRAC, καθηγητής αστρονομίας στο το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και ηγέτης της ομάδας πίσω από το HelioLinc3D.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αλλά γενικότερα, είναι μια προεπισκόπηση της επερχόμενης εποχής της αστρονομίας με ένταση δεδομένων. Από το HelioLinc3D έως τους υποβοηθούμενους από AI κώδικες, η επόμενη δεκαετία ανακάλυψης θα είναι μια ιστορία προόδου στους αλγόριθμους όσο και στα νέα, μεγάλα τηλεσκόπια».

Τα υπόλοιπα τηλεσκόπια δεν μπόρεσαν να τον εντοπίσουν, καθώς είναι κρυμμένος σε μία περιοχή του ουρανού που έχει αρκετά άστρα με έντονη φωτεινότητα, κάνοντας δύσκολο τον εντοπισμό ενός σκοτεινού βράχου που κινείται γρήγορα.

Πρόκειται μόνο για την αρχή του νέου αλγορίθμου, ο οποίος έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί σε πολύ ισχυρότερα τηλεσκόπια, όπως το Vera C. Rubin το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 2025 στη Χιλή. Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο θα χρειάζεται μόλις δύο παρατηρήσεις την ίδια βραδιά αντί για τέσσερις και ο αλγόριθμος θα το κάνει ακόμα πιο αποτελεσματικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή