Επιστήμη

NASA: Χρηματοδοτεί την κατασκευή κατοικιών στη Σελήνη με τρισδιάστατο εκτυπωτή

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA ανέθεσε στην κατασκευαστική εταιρεία ICON ένα συμβόλαιο ύψους 57,2 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης για την κατασκευή δρόμων, πεδίων εκτόξευσης και κατοικιών στην επιφάνεια της Σελήνης.

«Για να εξερευνήσουμε άλλους κόσμους, χρειαζόμαστε καινοτόμες νέες τεχνολογίες προσαρμοσμένες σε αυτά τα περιβάλλοντα και τις εξερευνητικές μας ανάγκες», δήλωσε η διευθύντρια τεχνολογικής ανάπτυξης στη Διεύθυνση Διαστημικής Τεχνολογίας της NASA, Νίκι Γερκχάιζερ.

«Η προώθηση αυτής της εξέλιξης με τους εμπορικούς μας εταίρους θα δημιουργήσει τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε για μελλοντικές αποστολές» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ICON, με έδρα το Όστιν, στοχεύει να αναπτύξει έναν κολοσσιαίο τρισδιάστατο εκτυπωτή που θα μπορούσε να μεταφερθεί στο φεγγάρι, και ο οποίος θα χρησιμοποιεί σεληνιακά υλικά για την κατασκευή της σεληνιακής βάσης.

«Το σύστημα Olympus της ICON προορίζεται να είναι ένα σύστημα κατασκευής πολλαπλών χρήσεων που χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο τοπικούς σεληνιακούς και αρειανούς πόρους ως δομικά υλικά για να προωθήσει τις προσπάθειες της NASA καθώς και εμπορικών οργανισμών για τη δημιουργία μιας διαρκούς σεληνιακής παρουσίας», ανέφερε η ICON.

Το Project Olympus εμπίπτει στο πρόγραμμα Artemis της NASA, το οποίο σχεδιάζει τη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη εξερεύνηση του φεγγαριού και η υποδομή έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στο μέλλον την κατοίκηση της Σελήνης.

«Για να αλλάξουμε το σλόγκαν εξερεύνησης του διαστήματος από το “εκεί και πάλι πίσω” στο “εκεί για να μείνεις”, θα χρειαστούμε ισχυρά, ανθεκτικά και ευρέως ικανά συστήματα που να μπορούν να χρησιμοποιούν τους τοπικούς πόρους της Σελήνης και άλλων πλανητικών σωμάτων», διευκρινίζει ο συνιδρυτής της ICON, Τζέισον Μπάλαρντ. Και συνεχίζει: «Είμαστε ικανοποιημένοι που η έρευνα και η μηχανική μας μέχρι σήμερα απέδειξαν ότι τέτοια συστήματα είναι πράγματι εφαρμόσιμα και ανυπομονούμε να κάνουμε τώρα αυτή τη δυνατότητα πραγματικότητα».

Η σύμβαση, η οποία ανατέθηκε στο πλαίσιο της τρίτης φάσης του προγράμματος Small Business Innovation Research (SBIR) της NASA, αποτελεί συνέχεια της αρχικής χρηματοδότησης της ICON και του αρχιτεκτονικό στούντιο BIG, το 2020, που αφορούσε στην ανάπτυξη ενός τρόπου δημιουργίας τρισδιάστατα εκτυπωμένων κατασκευών που θα προορίζονται για τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής στη Σελήνη.

Επί του παρόντος, η ICON συνεργάζεται επίσης με τη NASA και το BIG στο Mars Dune Alpha, μια τρισδιάστατα εκτυπωμένη δομή που έχει σχεδιαστεί για να προσομοιώνει τη ζωή στον Άρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σειρά από άλλα στούντιο αρχιτεκτονικής εξερευνούν επίσης τη δημιουργία κτιριακής υποδομής στο φεγγάρι. Το αρχιτεκτονικό στούντιο SOM και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία σχεδίασαν έναν οικισμό για τη ζωή στη Σελήνη που αποτελείται από φουσκωτά στοιχεία και εύστοχα ονομάζεται «Moon Village».

Επίσης, το βρετανικό στούντιο αρχιτεκτονικής Foster + Partners αποκάλυψε πρόσφατα μια πρόταση για τρισδιάστατη εκτύπωση κτιρίων στη σεληνιακή επιφάνεια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ