Επιστήμη

Παραπληροφορεί το TikTok; -Έρευνα δείχνει τεράστιο όγκο από fake news στη δημοφιλή πλατφόρμα

Το TikTok μπορεί να αποτελεί δημοφιλή προορισμό για όσους ψάχνουν συναρπαστικά βίντεο, αλλά όποιος το χρησιμοποιεί για να μάθει για τον COVID-19, την κλιματική αλλαγή ή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πολύ πιθανό να βρει παραπλανητικές πληροφορίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ερευνητές στο NewsGuard αναζήτησαν στο TikTok περιεχόμενο σχετικά με σημαντικά παγκόσμια θέματα ειδήσεων και ανακάλυψαν ότι σχεδόν ένα στα πέντε βίντεο, που προτείνονται αυτόματα από την πλατφόρμα, περιείχαν λανθασμένες πληροφορίες.

Για παράδειγμα, οι αναζητήσεις σχετικά με το «εμβόλιο mRNA» έδωσαν στα αποτελέσματα πέντε βίντεο (από τα πρώτα δέκα) που αποτελούν fake news, συμπεριλαμβανομένων αβάσιμων ισχυρισμών ότι το εμβόλιο COVID-19 προκαλεί «μόνιμη βλάβη σε κρίσιμα όργανα των παιδιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανησυχητικό το πλήθος των fake news στο TikTok

Οι ερευνητές έψαξαν στο TikTok για πληροφορίες σχετικά με τις αμβλώσεις, τις εκλογές του 2020, την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, την κλιματική αλλαγή και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και βρήκαν παρόμοια παραπλανητικά βίντεο διασκορπισμένα στα αποτελέσματα, ανάμεσα σε άλλα με πιο ακριβείς πληροφορίες.

Ο όγκος της παραπληροφόρησης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, δεδομένης της δημοτικότητας του TikTok στους νέους, σύμφωνα με τον Στίβεν Μπριλ, ιδρυτή της NewsGuard, εταιρείας που ερευνά την παραπληροφόρηση παγκοσμίως.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Διαμόρφωση τακτικής για την Ελλάδα: H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και...