Επιστήμη

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ονόμασαν ένα κύμα καύσωνα

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες ονόμασαν ένα κύμα καύσωνα. Πρόκειται για έναν καύσωνα που έπληξε την Ισπανία.

Σύμφωνα με την USA Today, Ισπανοί επιστήμονες ονόμασαν “Ζωή” το κύμα καύσωνα που εκτόξευσε τις θερμοκρασίες στους 44,4 βαθμούς Κελσίου στη Σεβίλλη μεταξύ 24 και 27 Ιουλίου.

Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις ακραίες θερμοκρασίες και τους κινδύνους που ενέχουν, δήλωσε στην USA Today ο Χοσέ Μαρία Μάρτιν Ολάλα, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Φυσικής Συμπυκνωμένης Ύλης του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα proMETEO Sevilla Project του Κέντρου Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht-Rockefeller, ενός ερευνητικού κέντρου και μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με έδρα την Ουάσιγκτον.

Το πιλοτικό αυτό έργο ξεκίνησε στην Σεβίλλη και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ακραία ζέστη και στην υποστήριξη των προσπαθειών για τη μείωση των κινδύνων των κυμάτων καύσωνα.

Η Ισπανική Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία (AEMET) ορίζει τα κύματα καύσωνα ως επεισόδια που διαρκούν τουλάχιστον τρεις μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων, τουλάχιστον το 10% των μετεωρολογικών σταθμών έχουν καταγράψει μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από το 95ο εκατοστημόριο, για τους μήνες Ιούλιο έως Αύγουστο μεταξύ 1971 και 2000.

Τα κύματα καύσωνα μπορεί να αποβούν επικίνδυνα, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες, όπως τα ηλικιωμένα άτομα και οι άνθρωποι που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολόγισε το 2018, ότι μεταξύ 2000 και 2016, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτίθενται σε ακραία ζέστη κάθε χρόνο, έχει αυξηθεί κατά 125 εκατομμύρια.

Τον Ιούλιο, οι θερμοκρασίες στην Αγγλία ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στα χρονικά. Αυτό το επίπεδο ζέστης μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, ιδίως σε περιοχές που δεν διαθέτουν κλιματισμό ή κτίρια ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν επίσης περιόδους ακραίας ζέστης εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Στις 15 Αυγούστου, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα First Street Foundation δημοσίευσε μια έκθεση που επισημαίνει τις περιοχές όπου οι ημέρες ακραίας ζέστης θα είναι πιο συχνές.

Η μοντελοποίησή τους δείχνει ότι ο βαθύς Νότος, η νότια Αριζόνα και η νότια και κεντρική Καλιφόρνια, θα βιώσουν μερικές από τις πιο ακραίες μεταβολές. Η κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ στη Φλόριντα, θα βιώσει τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό ημερών καύσωνα, καθώς από από επτά ημέρες που είναι σήμερα, θα γίνουν 34 το 2053. Αυτό σημαίνει ότι 107 εκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν ότι θα δίνουν ανδρικά και γυναικεία ονόματα στα μελλοντικά κύματα καύσωνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ