Επιστήμη

Όργανα χοίρων «ζωντάνευσαν» μία ώρα μετά το θάνατο

Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των οργάνων που είναι διαθέσιμα για μεταμόσχευση και να δώσει στους γιατρούς περισσότερο χρόνο για να σώσουν μια ζωή, αν εφαρμοστεί σε ανθρώπους.

Η μελέτη αμφισβητεί επίσης τις υποθέσεις σχετικά με το τι συμβαίνει τις στιγμές μεταξύ ζωής και θανάτου.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματα είναι "πραγματικά αξιοσημείωτα" και "απίστευτα σημαντικά".

Όταν η καρδιά σταματά να χτυπά, το σώμα στερείται οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για να επιβιώσει. Τα όργανα διογκώνονται σε μέγεθος, τα αιμοφόρα αγγεία καταρρέουν και τα κύτταρα - τα δομικά στοιχεία των οργάνων του σώματος - αρχίζουν να πεθαίνουν.

Αυτός ο κυτταρικός θάνατος θεωρούνταν γρήγορος και μόνιμος, αλλά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ αντέστρεψαν μέρος αυτής της ζημιάς σε ζώα που ήταν νεκρά για μία ώρα.

"Μπορούμε να αποκαταστήσουμε ορισμένες λειτουργίες των κυττάρων, σε πολλά ζωτικά όργανα, που θα έπρεπε να έχουν πεθάνει", δήλωσε ο καθηγητής Nenad Sestan.

"Αυτά τα κύτταρα λειτουργούν ώρες μετά από ώρες που δεν θα έπρεπε να λειτουργούν".

Από τον εγκέφαλο στο σώμα

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε ένα παρόμοιο κατόρθωμα μόνο σε εγκεφάλους χοίρων το 2019. Τώρα έχουν προσαρμόσει την τεχνολογία τους - που ονομάζεται OrganEx - ώστε να λειτουργεί σε ολόκληρο το σώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρησιμοποιεί:

Ένα συνθετικό αίμα για να μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Αυτό δεν πήζει, ώστε να μπορεί να περιηγηθεί στα αιμοφόρα αγγεία που καταρρέουν μέσα στον χοίρο.

Ένα κοκτέιλ 13 ενώσεων για να διακόψει τις χημικές διεργασίες που καταλήγουν στο θάνατο των κυττάρων (γνωστή ως απόπτωση) και να ηρεμήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μια συσκευή για τη ρυθμική άντληση του υγρού γύρω από το σώμα ώστε να μιμείται τον παλμό μιας καρδιάς που χτυπάει.
Τα πειράματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, αφορούσαν περίπου 100 χοίρους και έλαβαν δεοντολογική έγκριση πριν προχωρήσουν.

Οι επιστήμονες αναισθητοποίησαν βαθιά τα ζώα και στη συνέχεια σταμάτησαν τις καρδιές τους. Αφού ήταν νεκρά για μια ώρα, συνδέθηκαν με το σύστημα OrganEx και τους χορηγήθηκε το κοκτέιλ αποκατάστασης για έξι ώρες. Η αναισθησία διατηρήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια των πειραμάτων.

Μετά το πέρας των έξι ωρών, οι επιστήμονες τεμάχισαν τα όργανα των χοίρων, όπως η καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά. και έδειξαν ότι είχαν αναζωογονηθεί εν μέρει με κάποιες λειτουργίες να αποκαθίστανται.

Υπήρξε αποκατάσταση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στην καρδιά και ορισμένα καρδιακά μυϊκά κύτταρα ήταν σε θέση να συστέλλονται. Ωστόσο, τα όργανα δεν λειτουργούσαν στο ίδιο επίπεδο όπως πριν από το θάνατο.

Ο ερευνητής δρ: "Τα πράγματα δεν είναι τόσο νεκρά όσο υποθέταμε προηγουμένως - αποδείξαμε ότι μπορούμε πράγματι να ξεκινήσουμε την κυτταρική αποκατάσταση σε μοριακό επίπεδο. Μπορούμε να πείσουμε τα κύτταρα να μην πεθάνουν".

Κάποια στιγμή τα κεφάλια και οι λαιμοί των χοίρων άρχισαν να κινούνται αυθόρμητα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι ανακτούσαν κάποια κινητική λειτουργία, αλλά αυτό θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα.

Ο νευροεπιστήμονας δρ David Andrijevic δήλωσε ότι ήταν μια "αρκετά εκπληκτική στιγμή". Ωστόσο, είπε ότι "δεν ήταν ενδεικτικό κάποιας διανοητικής δραστηριότητας εκ μέρους του χοίρου".

Όπως και στο πείραμα του 2019, υπήρχαν ενδείξεις επιδιόρθωσης στον εγκέφαλο. Αλλά δεν υπήρχαν εγκεφαλικά κύματα ή ηλεκτρική δραστηριότητα που να υποδηλώνουν συνείδηση ή επίγνωση.

Ιατρική πρόοδος;

Θα χρειαστούν σημαντικά περισσότερες έρευνες προτού η τεχνολογία προσαρμοστεί για να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους.

Ωστόσο, ο αρχικός στόχος είναι να διατηρηθούν τα μεταμοσχευμένα όργανα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορούν να φτάσουν στους ασθενείς που τα χρειάζονται.

"Νομίζω ότι η τεχνολογία υπόσχεται πολλά για την ικανότητά μας να διατηρούμε τα όργανα μετά την αφαίρεσή τους από έναν δότη", δήλωσε ο δρ Στίβεν Λάθαμ, διευθυντής του διεπιστημονικού κέντρου βιοηθικής του Γέιλ.

Οι πιο μακρινές φιλοδοξίες περιλαμβάνουν την ανάδειξη ακόμη περισσότερων ανθρώπων σε κατάλληλους δωρητές οργάνων μετά θάνατον, ακόμη και ως θεραπεία.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο δρ Σαμ Πάρνια, διευθυντής της έρευνας για την εντατική θεραπεία και την ανάνηψη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η μελέτη είναι "πραγματικά αξιοσημείωτη και απίστευτα σημαντική" και θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση των αναφορών για εμπειρίες κοντά στο θάνατο.

Είπε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να κερδίσουν οι γιατροί περισσότερο χρόνο για να θεραπεύσουν ανθρώπους των οποίων το σώμα στερείται οξυγόνου, όπως εκείνους που πέθαναν από πνιγμό ή καρδιακή προσβολή.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε "να επαναφέρει αυτούς τους ανθρώπους στη ζωή πολλές ώρες μετά το θάνατο".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρωσία: Φέρτε τον Ζελένσκι στο τραπέζι αλλιώς θα ταπεινωθείτε όπως στο Αφγανιστάν-Ποιος ανατινάζει τις γέφυρες; Νέες "εκκαθαρίσεις" εθνικιστών και HIMARS (Βίντεο)

Η Ρωσία απειλεί να «επεκτείνει τους γεωγραφικούς στόχους» του πολέμου λόγω της προμήθειας δυτικών όπλων στην...