Επιστήμη

Μήπως υπήρχαν τελικά τα Χόμπιτ; Η ερώτηση δεν είναι τόσο τρελή όσο ακούγεται

Τα χόμπιτ που γέννησε η φαντασία του γνωστού συγγραφέα J.R.Tolkien δεν έχουν κάτι αντίστοιχο στον κόσμο μας. Τα πλάσματα που απεικονίζονται, φυσικά, στην τριλογία Hobbit και The Lord of the Rings θα παραμείνουν στη Μέση Γη. Όμως, μια πρωτοποριακή ανθρωπολογική ανακάλυψη αποκάλυψε ότι ο κόσμος μας κάποτε είχε το δικό του είδος χόμπιτ - διαφορετικό από του Tolkien, σίγουρα, αλλά και εντυπωσιακά παρόμοιο.

Το Homo floresiensis, το οποίο ονομάστηκε «χόμπιτ», ήταν ένα είδος αρχαίας ανθρωπογέννησης και των κοντινότερων προγόνων και συγγενών μας που ζούσαν στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας. Η ανακάλυψή τους ανακοινώθηκε το 2004, βάσει ενός σκελετού που βρέθηκε στο σπήλαιο Ling Bua που ονομάζεται LB1.

Οι μικροσκοπικές φιγούρες είχαν ύψος κάτω από 4 πόδια και είχαν ένα μείγμα σύγχρονων και πιο αρχαϊκών φυσιολογικών χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων εγκεφάλων μόλις στο ένα τρίτο του μεγέθους μας. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει στο ίδιο σπήλαιο πέτρινα εργαλεία που μοιάζουν με το στυλ που κυριαρχούσε περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Για αυτόν τον λόγο και για άλλους, δεν είναι ακόμη σαφές από ποια είδη ανθρωπίνων μορφών εξελίχθηκαν. Θα μπορούσε να ήταν ο Homo erectus, ή ίσως ακόμη και οι πιο αρχαίοι άξονες όπως οι Australopiths. Όποια και αν είναι η γενεαλογία τους, είναι πιθανό ότι ο Homo floresiensis έζησε στο Flores για κάποιο χρονικό διάστημα πριν εξαφανιστεί πριν από περίπου 50.000 χρόνια. Άλλες ανακαλύψεις στο νησί δείχνουν ότι, ή οι πρόγονοί τους, κατοικούσαν στο νησί τουλάχιστον πριν από 700.000 χρόνια.

Μία από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες για το μικροσκοπικό τους ανάστημα στηρίζεται στο φαινόμενο που είναι γνωστό ως νησιωτικός νανισμός. Τα θηλαστικά που ζουν στα νησιά εξελίσσονται συχνά λιγότερο και γίνονται μικρότερα λόγω των περιορισμένων πόρων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τους πυγμαίους ελέφαντες της Μάλτας, τον νάνο βιρμανικό πύθωνα και ακόμη και ορισμένα είδη δεινοσαύρων. Το ίδιο θα μπορούσε να είχε συμβεί με τον H. floresiensis με την πάροδο του χρόνου καθώς προσαρμόστηκαν στον βιότοπό τους.

Το γιατί τα αρχαία αυτά.... χόμπιτ εξαφανίστηκαν είναι ακόμα ένα μυστήριο. Η αλλαγή των περιβαλλοντικών συνθηκών, σε συνδυασμό με την εγγενή δυσκολία διαβίωσης σε ένα μικρό νησί, θα μπορούσε να ήταν παράγοντες..

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ