Επιστήμη

Τι θα γινόταν στη Γη εάν ο Ήλιος εξαφανιζόταν για μια εβδομάδα; (βίντεο)

Είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου (σε σωστές ώρες έκθεσης) στην φύση και τον άνθρωπο. Ο ήλιος είναι αυτός που μας βοηθά να σηκωθούμε το πρωί από το κρεβάτι, ο ήλιος ενισχύει τα οστά μας με βιταμίνη D και ο ήλιος είναι αυτός που μπορεί να αποτρέψει μια εποχική μορφή κατάθλιψης.

Με άλλα λόγια, θα ήμασταν όλοι νυσταγμένοι και άρρωστοι με ψυχολογικά προβλήματα, εάν ο ήλιος ξαφνικά εξαφανιζόταν για μια εβδομάδα. Και αυτές είναι οι απλές συνέπειες. Η απώλεια του ήλιου από τον πλανήτη θα είχε πιο άμεσο και πιο σημαντικό αντίκτυπο στον πλανήτη και στην κάθε μορφή ζωής πάνω σ’ αυτόν.

Το πρώτο πράγμα που πιθανότατα θα παρατηρήσουμε είναι ότι ο πλανήτης θα γίνει αρκετά σκοτεινός και κρύος πάρα πολύ γρήγορα. Παρόλο που δεν το αισθανόμαστε η Γη ως γνωστόν συνεχώς γυρίζει. Αυτή η περιστροφή υπολογίζεται σε ημερολογιακές ημέρες: Οι ώρες της ημέρας είναι εκείνες κατά τις οποίες η συγκεκριμένη θέση μας στον πλανήτη περιστρέφεται προς τον ήλιο και οι ώρες της νύχτας πέφτουν καθώς το ίδιο σημείο περιστρέφεται και απομακρύνεται από τον ήλιο. Αν ο ήλιος εξαφανιστεί, η νύχτα θα «καταπιεί» την ημέρα σε περίπου 8,5 λεπτά, όσος χρόνος δηλαδή χρειάζεται για να φτάσει το φως του ήλιου στη Γη.

Η θερμοκρασία του πλανήτη θα πέσει σε περίπου μείον 17,8 βαθμούς Κελσίου σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Αυτό μπορεί να φαντάζει τρομερά ψυχρό, αλλά δεν είναι αρκετό για να παγώσει όλες τις μορφές ζωής (συμπεριλαμβανόμενης και της ανθρώπινης) πάνω στον πλανήτη. Τουλάχιστον όχι αμέσως. Επίσης το «όχι ήλιος» σημαίνει, «όχι φωτοσύνθεση», άρα τα φυτά θα αδυνατούν να μετατρέψουν το ηλιακό φως σε ενέργεια. Έτσι, καθώς η ζωή των φυτών θα αρχίζει να μαραίνεται και να πεθαίνει, τα ζώα που τρέφονται με φυτά θα μείνουν χωρίς τροφή. Θα χρειαζόταν περίπου ένας ολόκληρος χρόνος για να πέσουν οι θερμοκρασίες της επιφάνειας σε μείον 73,3 βαθμούς Κελσίου). Αξίζει να σημειωθεί ότι με τέτοιες θερμοκρασίες, τόσο οι άνθρωποι όσο και πολλές άλλες μορφές ζωής, δε θα είναι σε θέση να επιβιώσουν. Χωρίς ειδικά μια σταθερή πηγή ενέργειας και θερμότητας.

Πάντως η μεγαλύτερη αρνητική συνέπεια σε περίπτωση που εξαφανιστεί ο ήλιος για μια εβδομάδα δε θα συμβεί στην επιφάνεια της Γης, αλλά στο διάστημα. Την ίδια στιγμή που ο πλανήτης μας περιστρέφεται συνεχώς γύρω από τον εαυτό του,  ταυτόχρονα γυρίζει και γύρω από τον ήλιο. Ο ήλιος έχει διάμετρο περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης και ασκεί βαρυτική έλξη σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Η βαρύτητα αναγκάζει τον πλανήτη Γη να γυρίζει γύρω από τον ήλιο. Χωρίς βαρύτητα, ο πλανήτης Γη απλώς θα επιπλέει στο διάστημα κινδυνεύοντας να χτυπήσει σε έναν κομήτη, έναν μετεωρίτη ή ακόμα κι έναν άλλο πλανήτη!

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ