Επιστήμη

Ραδιενεργά για 1.500 χρόνια τα τετράδια της Μαρί Κιουρί - Απαγορεύεται να έρθουν σε άμεση επαφή με ανθρώπους (εικόνα)

Τα τετράδιά της παραμένουν ραδιενεργά και για λόγους ασφαλείας μάλιστα απαγορεύεται να έρθουν σε άμεση επαφή με ανθρώπους.

Η Μαρί Κιουρι μαζί με τον σύζυγό της, Πιέρ, έκαναν ίσως από τις πλέον εκπληκτικές επιστημονικές ανακαλύψεις.

Ανακάλυψαν το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική και τη Χημεία .

Ωστόσο, τα επιτεύγματά της και οι ανακαλύψεις της είχαν ένα τίμημα. Κάποιες από τις έρευνές της αποκάλυψαν μερικά πολύ ραδιενεργά στοιχεία, η επαφή με τα οποία έκανε μεγάλη ζημιά στην υγεία της Κιουρί και αργότερα της στοίχισε την ίδια της τη ζωή.

Μάλιστα, τα τετράδια στα οποία κρατούσε σημειώσεις πάνω στην έρευνά της είναι ακόμα τόσο ραδιενεργά που για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται να έρθουν σε άμεση επαφή με ανθρώπους.

Ένα από αυτά από τις έρευνές της την τριετία 1899 - 1902, το οποίο περιέχει σημειώσεις από τα πειράματά της στα ραδιενεργά στοιχεία, παραμένει ραδιενεργό. Και θα παραμείνει για 1.500 χρόνια ακόμη, όπως ανέφερε η Επιτροπή Νόμπελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ