Επιστήμη

Ηλιακή «υπερέκλαμψη» που θα μπορούσε να στείλει τη Γη στον μεσαίωνα είναι πιθανό να συμβεί μέσα στα επόμενα 100 χρόνια

Το φαινόμενο των ηλιακών εκλάμψεων (solar flares) αποτελεί, όπως παραδέχονται οι επιστήμονες την μεγαλύτερη «φυσική» απειλή για την σύγχρονη τεχνολογία, «ανακινώντας» στο μυαλό όσων γνωρίζουν, προφητευόμενα γεγονότα που έπονται.

Όπως σημειώνεται, εάν μία μεγάλη ηλιακή καταιγίδα όπως αυτή που σημειώθηκε το 1859 έπληττε την Γη, θα αχρήστευε μεγάλο μέρος των δικτύων ηλεκτροδότησης, των δορυφορικών επικοινωνιών και του Ίντερνετ!

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει πως κάτι τέτοιο ίσως είναι πιθανόν να συμβεί, ανά πάσα στιγμή, μέσα στα επόμενα 100 χρόνια!

Και μάλιστα τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που ενδέχεται να εκπεμφθούν θα στείλουν τον πλανήτη πίσω στην λίθινη εποχή, συμπληρώνουμε εμείς.

Από τον ήλιο εξαρτάται και η σημαντική αυξομείωση της θερμοκρασίας και όχι από την ανθρώπινη δραστηριότητα και τις εκπομπές διοξειδίων του άνθρακα.

«Ο Ήλιος συνήθως θεωρείται φίλος και πηγή ζωής, αλλά θα μπορούσε να είναι και το αντίθετο» υπογραμμίζει σύμφωνα με την Huffpost, ο Άβι Λεμπ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Δημοσίευμα του New Scientist αναφέρει πως ο ίδιος μαζί με τον Μανασβί Λίνγκαμ- επίσης του Χάρβαρντ- εξέτασαν τα δεδομένα σχετικά με άλλα, παρόμοια με τον ήλιο μας, άστρα, με σκοπό να διαπιστώσουν πόσο πιθανές είναι οι ηλιακές «υπερεκλάμψεις» και πώς μπορούν να μας επηρεάσουν.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις τους, οι χειρότερες εξ αυτών των μαζικών εκπομπών υπεριώδους ακτινοβολίας και σωματιδίων υψηλής ενέργειας θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στο όζον, μεταλλάξεις στο DNA και αναταραχές σε οικοσυστήματα.

Πιο βραχυπρόθεσμα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι λιγότερο έντονες υπερεκλάμψεις, ενός τύπου για τον οποίο γνωρίζουμε πως μπορεί να συμβεί στον Ήλιο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα, ειδικά αναφορικά με την τεχνολογία.

Το 1859, στο πλαίσιο του «Carrington Event», ισχυρή ηλιακή καταιγίδα επέφερε μεγάλες εκλάμψεις, οι οποίες έπληξαν την Γη!

Προβλήματα προκλήθηκαν σε συστήματα τηλεγράφων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χειριστές υπέστησαν ηλεκτροσόκ λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ρεύματος που είχαν περάσει στα καλώδια. Με άλλα λόγια ηλεκτρομαγνητικό κύμα από τον ήλιο προκάλεσε αυξημένη ροή ηλεκτρονίων, η οποία μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που να καταστρέψει όλη την υπάρχουσα τεχνολογία, «καίγοντας» τα πάντα!

«Το 1859 δεν υπήρχε και πολλή τεχνολογία, οπότε δεν ήταν και πολύ σημαντική η ζημιά, αλλά αν συνέβαινε στον σημερινό κόσμο, το κόστος της ζημιάς θα έφτανε τα τρισεκατομμύρια δολάρια. Μια τέτοια έκλαμψη σήμερα θα έκανε να σταματήσει η λειτουργία όλων των δικτύων ηλεκτροδότησης, όλων των υπολογιστών, όλων των συστημάτων ψύξης σε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Πολλά θα μπορούσαν να πάνε στραβά», αναφέρει ο Λεμπ.

Μία έκλαμψη λίγο πιο ισχυρή θα προκαλούσε μάλιστα ζημιά ακόμα και στο στρώμα του όζοντος. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως ένα τέτοιο συμβάν θα μπορούσε να συμβεί μέσα στον αιώνα μας, με 12% πιθανότητες να λάβει χώρα μέσα στην επόμενη δεκαετία!!!

Δεν μπορούμε να μην προσθέσουμε πως , σύμφωνα με τα προφητευόμενα γεγονότα, ηλεκτρομαγνητικός παλμός από τον Ήλιο θα φθάσει στην γη, μετά το πέρας του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου που έπεται, μαζί με εντονότατο κύμα φωτός που θα τυφλώσει όσους δεν προλάβουν να καλύψουν τα μάτια τους.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός μιλά δε, για εκείνους τους τυχερούς που θα κρυφτούν πίσω από κάτι συμπαγές όπως μια πόρτα.

«Αν κρυφτεί κανείς πίσω από πλάκα ή από την πόρτα, θα γλιτώσει. Θα είναι ξαφνικό».

Το ξαφνικό επομένως, εφόσον δεχθούμε πως ο Άγιος σωστά προφητεύει, δεν αποκλείεται να είναι κάτι το ανυπέρβλητα μεγάλο και αναπόφευκτο, δηλαδή το λεγόμενο «φλας του Ήλιου», το οποίο αναμένουν και οι επιστήμονες, Οι οποίοι, ωστόσο, θεωρούν πως θα είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ