Επιστήμη

Ναι Αϊνστάιν, είχες δίκιο! Σε 2 λεπτά μαθαίνουμε για τη νέα ανακάλυψη που μπορεί να φτάσει μέχρι και το Νόμπελ Φυσικής (Βίντεο)

Το 1915, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν εξέδωσε τη θεωρία πως η βαρύτητα μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις στον χώρο και τον χρόνο, με τον ίδιο τρόπο που ένα βαρύ αντικείμενο παραμορφώνει μία μαλακή επιφάνεια με το βάρος του, αλλάζοντας τον τρόπο που κινούνται τα αντικείμενα.

Η θεωρία ονομάστηκε Γενική Σχετικότητα, δίνοντας απαντήσεις για πολλά φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί από τους επιστήμονες, όπως οι μικρές αποκλίσεις στην τροχιά πλανητών, τον τρόπο που ο Ήλιος παραμορφώνει  το αστρικό φως και για ποιο λόγο τα ρολόγια τρέχουν γρηγορότερα όσο πλησιάζουμε του πόλους της Γης.

Σήμερα οι επιστήμονες εικάζουν πως απέδειξαν την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων στο σύμπαν που προκαλούν ρυτιδώσεις στο φάσμα του χωροχρόνου. Τέτοιες ρυτιδώσεις συμβαίνουν στα Big Bangs, στις Super Novas, στα δυαδικά πάλσαρ (πυκνά άστρα νετρονίων) και στις Μαύρες Τρύπες.

Η απόδειξη έγινε με ένα πείραμα στο οποίο  χρησιμοποιήθηκαν δύο δέσμες φωτός και δύο όμοιοι ανιχνευτές που κατέγραφαν αδιάλειπτα δεδομένα επί σειρά ετών. Χάρη σε αυτούς τους ανιχνευτές ακριβείας, οι ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν μία απειροελάχιστη απόκλιση στη μία δέσμη φωτός, η οποία πειραματικά αποδείχθηκε ότι προήλθε από διερχόμενα βαρυτικά κύματα.

Η μεγάλη αυτή ανακάλυψη όχι μόνο επιβεβαιώνει τη θεωρία της Σχετικότητας αλλά ανοίγει τον δρόμο για να ανακαλύψουμε πώς λειτουργούν οι Μαύρες Τρύπες, τα Big Bangs και ίσως να είναι η αρχή γα την επιβεβαίωση της δυνατότητας να ταξιδεύουμε στον χρόνο. Το βίντεο δημιουργήθηκε από την ομάδα του καλού περιοδικού Quartz.

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ

Πηγή: www.doctv.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ