Πνευματικά ωφέλιμα

Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Το μέτρο της συγχώρεσης το καθορίζει ο άνθρωπος» (βίντεο)

Ο κ. Συμεών το πρωί της Κυριακής τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λιβανατών.

Κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου,  ετέθη προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών  η Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία, του εκ Λοκρίδος καταγομένου, η φιλοξενία της οποίας στις Λιβανάτες αποτελεί παλαιό έθιμο των ευσεβών κατοίκων της κωμοπόλεως, το οποίο τηρείται περισσότερο από ένα αιώνα.

Οι ευσεβείς κάτοικοι των Λιβανατών, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, καθώς και την Δ’ Εβδομάδα της Αγίας και Μ. Τεσσαρακοστής με ψαροκάικα και βάρκες έπλεαν στην γειτονική Εύβοια και μετέφεραν την Κάρα του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία, του δικού τους Αγίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν και με λιτανείες και δεήσεις τον παρακαλούσαν να πρεσβεύσει ώστε να βρέξει και να καρποφορήσει η σοδειά τους, αλλά και να τους προστατεύει από κάθε κακό.

Των Ιερών Αναλογίων προέστη ο Καθηγητής και Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου Γαλανέικων Λαμίας κ. Σεραφείμ – Παναγιώτης Κυρίτσης.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Απαγγείλαμε πριν από λίγο όλοι μαζί την Κυριακή Προσευχή και απευθυνθήκαμε στον Θεό Πατέρα μας λέγοντας: «Σε παρακαλούμε, Θεέ Πατέρα μας, να ξεχάσεις τα παραπτώματά μας, όπως και εμείς συγχωρούμε τα παραπτώματα των αδελφών μας». Το μέτρο από το οποίο θα κριθεί η συγχώρεσή μας λοιπόν δεν βρίσκεται στα χέρια του Θεού, αλλά του ίδιου του ανθρώπου. Τόση ελευθερία μας έχει δώσει ο Θεός. Μετέθεσε το κέντρο των αποφάσεων της ζωής μας σε εμάς τους ίδιους. Δεσμεύθηκε, ότι αν εμείς συγχωρούμε τα αμαρτήματα των αδελφών μας, θα συγχωρέσει και Αυτός εμάς τους ίδιους. 

Λένε πολλές φορές οι άνθρωποι: «Δύσκολη η πνευματική ζωή…» Και όμως έρχεται αυτός ο σημερινός Λόγος του Χριστού στο Ευαγγέλιο για να μας δείξει ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά. Είναι εμπόδιο η μόρφωση, η οικονομική δυνατότητα, η υγεία για να συγχωρέσει ο άνθρωπος και να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο της συγχωρητικότητος και της αγάπης;

Η ζωή μας δίνει συνεχώς ευκαιρίες και δυνατότητες να συγχωρήσουμε. Να σκεφτούμε και τούτη την ώρα με ντομπροσύνη: «Άραγε εμείς συγχωρούμε τους αδελφούς μας;»

Ο δρόμος της μη συγχώρεσης μήπως οδηγεί στην ελευθερία και στην χαρά; Μπορεί ο άνθρωπος να αισθάνεται χαρούμενος και πραγματικά ελεύθερος, μπορεί να πορευθεί κανείς στην ζωή του, όταν λησμονεί ότι ζωή είναι να συγχωράς και να προχωράς; Να ζούμε με επίκεντρο τον άλλο άνθρωπο. Μονάχα συγχωρώντας μπορούν να συγχωρεθούν όλα τα παραπτώματά μας. Όπως θέλουμε εμείς να μας συγχωρούμε, να μας αγαπούν και να μας νοιάζονται, έτσι και εμείς να αγαπούμε και να συγχωρούμε. Να ανοίξουμε την καρδιά μας, να αγκαλιάσουμε τους πάντες, να προχωρήσουμε αγαπημένοι στην ζωή μας και αγαπημένοι να μπούμε στην Βασιλεία των Ουρανών».

Ακολούθησε πάνδημη Ιερά Λιτανεία της Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία στους δρόμους των Λιβανατών συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην Ιερά Λιτανεία παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανιδας, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο πλαίσιο της παραμονής του στην Λοκρίδα επισκέφθηκε ποιμαντικώς και την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών, όπου έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη και αγάπη από την Αγία Καθηγουμένη, Γερόντισσα Ειρήνη και την Μοναχή Πελαγία, με τις οποίες είχε μία πνευματική συναναστροφή και επικοινωνία. 

Δείτε το σχετικό βίντεο

https://youtu.be/wuHivllRIWg

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ