Πνευματικά ωφέλιμα
Ενημερώθηκε στις:

Μητρόπολη Φθιώτιδος: «Η φιλία του Οσίου Βησσαρίωνος με τους Αγίους μας»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών υποδέχθηκε πανδήμως και με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη τεμάχιο Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής από την Ιερά Μονή Αγάθωνος, καθώς και την Ιερά Εικόνα του του Οσίου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, την οποία και ενθρόνισε στο Ναό.

Από την ευλογημένη και ιστορική μέρα της 14ης Ιουνίου 2022 με την απόφαση αγιοκατάταξης του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, όλη η τοπική Εκκλησία ζει έντονα την χαρά και την ευλογία της αγιοκατατάξεως και σε κάθε Ναό, σε κάθε Ιερά Μονή, σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες του νυχθημέρου συν -ψάλλεται το Απολυτίκιο του Οσίου Βησσαρίωνος και η Ιερά του Εικόνα τίθεται προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών στο προσκυνητάρι κάθε Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών σε κάθε Πανήγυρη και σε κάθε Ιερά Ακολουθία στην οποία χοροστατεί, σε όλο το μήκος και το εύρος της Μητροπολιτικής Περιφέρειας της Φθιώτιδος συμπανηγυρίζει και τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη, «τον δικό μας Άγιο, το δώρο του Θεού προς τον Φθιωτικό Λαό», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει συχνά.

Μετά την ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνος του Οσίου Βησσαρίωνος και την εναπόθεση του Τιμίου Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε στην Ιερά Αρχιερατική Παράκληση της Αγίας Παρασκευής και του Οσίου Βησσαρίωνος, πλαισιούμενος από τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανό Γιαντζίδη, ο οποίος και εκόμισε τα Ιερά Θησαυρίσματα, τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο, καθώς και Κληρικούς της Μητροπόλεως, ενώ μεταξύ του πλήθος των πιστών και των ευλαβών προσκυνητών, παραβρέθηκαν και πιστοί από το Δισπληλιό Καστοριάς, της ένδοξης Μακεδονικής γης και γενέτειρας του Σεβασμιωτάτου, οι οποίοι και πραγματοποιούν πολυήμερη επίσκεψη στην όμορφη Φθιώτιδα,  ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος. 

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Μία εβδομάδα πριν από την μεγάλη εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου και την ετήσιο Πανήγυρη της Ενορίας ευρισκόμενοι μέσα στην χαρά της αγιοκατατάξεως και της αναγραφής του ονόματος εις τα Αγιογραφικούς Δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και εν αναμονή του ευλαβικού και οφειλετικού μας προσκυνήματος στην Βασιλίδα των πόλεων, όπου ο σεπτός μας Οικουμενικός Πατριάρχης και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα υπογράψουν την επίσημη πράξη αγιοκατατάξεως, ξεκινάμε σήμερα τις λατρευτικές εκδηλώσεις της πανηγύρεως της Ενορίας.

Ο Όσιος Βησσαρίων πορεύθηκε στην ζωή του πάντοτε με την μεσιτεία, την πρεσβεία και την φιλία των Αγίων. Τα Ιερά Λείψανα που φυλάσσονται στην Μονή Αγάθωνος για τον Όσιο Βησσαρίωνα δεν ήταν μουσειακά εκθέματα και τιμαλφή αντικείμενα, αλλά αποτελούσαν την καθημερινή του συντροφιά και παρέα. Σε αυτή την λειψανοθήκη και σε πολλές άλλες που φυλάσσονται στη Μονή, προσευχόταν και δεόταν για όλους εμάς, για τον λαό του Θεού, για τους πτωχούς και πονεμένους αυτού του κόσμου, για τους ασθενείς του νοσοκομείου μας. 

Οφειλετικώς και ευλαβικώς τιμούμε και συμπανηγυρίζουμε μαζί με τους Αγίους μας και τον Όσιο Βησσαρίωνα. 

Εορτάζοντας τον Όσιο Βησσαρίωνα δεν προσφέρουμε δώρο στον ίδιο αλλά προσφέρουμε δώρο πνευματικό στον εαυτό μας. Ας προσφέρουμε την καρδιά μας όπως αυτή και αν βρίσκεται στον Όσιο Βησσαρίωνα και σε όλους τους Αγίους μας. Έχουμε ανάγκη την βοήθεια των Αγίων σε αυτούς του ς χαλεπούς καιρούς. 

Η αγάπη του Θεού μας έκανε ένα τεράστιο δώρο που δεν το αξίζουμε. Τον Όσιο Βησσαρίωνα!! Γι΄αυτό με αγάπη πολλή, με ευλάβεια και σεμνότητα να καταθέτουμε την ευχαριστία της καρδιάς μας και να την πολλαπλασιάζουμε. Ως αντίδωρο να ανοίγουμε την καρδιά μας με αγάπη προς όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως και για τους εγγύς και τους μακράν και γι΄αυτούς που καταλαβαίνουν την αξία αυτού του δώρου και γι΄αυτούς που δεν την καταλαβαίνουν και έτσι να πορευόμαστε τον δρόμο της αγάπης και της αγιότητος, τον δρόμο του Χριστού, δρόμο που βάδισε και ο Όσιος Βησσαρίων και η Αγία Παρασκευή.

Σε αυτό το ταξίδι της πανηγύρεως να καταθέτουμε καρδιακές προσευχές, καρδιακά δάκρυα και ικεσίες και όχι τυπικά βήματα και προσκυνήματα».

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους Πατέρες του Ναού, τον Προϊστάμενο π. Αθανάσιο Κυρίτση και τον π. Αθανάσιο Σκαρμούτσο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τα μέλη του Φιλοπτώχου Ταμείου και όλους τους συνεργάτες της Ενορίας για την άψογη προετοιμασία της πανηγύρεως και όλο το ποιμαντικό έργο της Ενορίας και ευχήθηκε η Αγία Παρασκευή και ο Όσιος Βησσαρίων να είναι προστάτες και μεσίτες προς τον Κύριο για όλους.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...