Πνευματικά ωφέλιμα
Ενημερώθηκε στις:

Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Ένας Ναός είναι ο σαρκωμένος Παράδεισος»

Ο Ιερός Ναός ξεκίνησε να ανοικοδομείται επί των ημερών της μακαριστής Καθηγουμένης Γερόντισσας Θεοπίστης και επερατώθη επί των ημερών της νυν Καθηγουμένης Γερόντισσας Ιουστίνας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χθες παραμονή της Δεσποτικής Εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου πραγματοποίησε την κατάθεση των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Μαρτύρων (Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους και Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου) επί της προς εγκαινισμόν Αγίας Τραπέζης και ακολούθως χοροστάστησε στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό της Αναλήψεως και των Εγκαινίων.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ερμήνευσε στους πιστούς τα τελούμενα στα Εγκαίνια όσο και το πρωί στον Όρθρο, στην Τελετή των Εγκαινίων και στην πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία ήταν και η πρώτη πανήγυρη του νεοεγκαινιασθέντος Ιερού Ναού.

«Βρισκόμαστε πράγματι σήμερα στο όρος Κυρίου, όπου ευλογημένες ψυχές προσεύχονται και ζουν με αγάπη, ειρήνη, καλοσύνη, υπακοή, ακτημοσύνη και παρθενία και ζουν την χαρά του Παραδείσου. Ο Παράδεισος σαρκώνεται και στα πρόσωπα αλλά και στα κτίρια και στις πέτρες. Ένας Ναός είναι ο σαρκωμένος Παράδεισος. Τα Εγκαίνια ενός Ναού είναι εγκαθίδρυση της Βασιλείας του Θεού μέσα στον κόσμο και η Βασιλεία του Θεού είναι ένα δώρο, το οποίο το χαρίζει ο Θεός στον άνθρωπο και δεν το παίρνει πίσω με τίποτα. Ανεξάλειπτη και αμεταμέλητη η δωρεά Του. Ο Ναός καθίσταται τόπος Άγιος και Ιερός. 

Με τα Εγκαίνια ενός Ναού εγκαινίζεται και ο άνθρωπος και λαμβάνει την Χάρη του Θεού και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Τα Εγκαίνια επαναλαμβάνονται σε κάθε Θεία Λειτουργία και σε κάθε λατρευτική Σύναξη, που μας προσφέρει απλόχερα η αγάπη του Θεού, καθώς μας δίνει δια των Θείων Μυστηρίων την δυνατότητα ενός διαρκώς ανανεούμενου εγκαινισμού».

Ανήμερα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τα Εγκαίνια του Ναού και ακολούθως την πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην καθιερωμένη Αγία Τράπεζα.

Προ της απολύσεως ο κ. Συμεών, προεχείρισε Αναγνώστη τον Ιεροψάλτη της Μονής, κ. Ιωάννη Τσάμη, μαθητή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», επιβραβεύοντας την διακονία του στη Μονή και στην Εκκλησία, προτρέποντάς τον πατρικά να συνεχίσει με αγάπη και φόβο Θεού την διακονία του στο Αναλόγιο, κοντά στον δάσκαλό του κ. Ανδρέα Ιωακείμ και κοντά στην Αδελφότητα της Μονής, υπό την καθοδήγηση της Αγίας Καθηγουμένης Γερόντισσας Ιουστίνης.

Με συγκίνηση και αισθήματα δοξολογίας προς τον Ύψιστο Θεό και τον Αναληφθέντα Κύριο μας ο Σεβασμιώτατος επισφραγίζοντας την πρώτη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Εγκαινίων σημείωσε:

«Εύχομαι να ζούμε την χαρά αυτή την παράδοξη που μας χαρίζει η Εκκλησία μας. Ενώ αναλαμβάνεται ο Χριστός στους Ουρανούς και υπάρχει ο πόνος του χωρισμού, ο πόνος δεν μετατρέπεται σε λύπη αλλά σε χαρά. Η βεβαίωση του Χριστού ότι δεν αφήνει τους Αποστόλους ορφανούς και η προσδοκία της ελεύσεως του Παρακλήτου οδηγεί στην χαρά και στην ελπίδα της Πεντηκοστής.

Αυτό ζούμε με τον Εγκαινιασμό του Ναού. Αυτή την παράκληση και την παρηγοριά που μας χαρίζει η αγάπη του Θεού προσφέροντάς μας ένα ακόμη Ιερό Θυσιαστήριο. Ο Τάφος του Χριστού, η Αγία Τράπεζα είναι η παρηγοριά και το στήριγμα όλων των ανθρώπων και πιο πολύ των αμαρτωλών και κουρασμένων. Πάνω σε αυτό τον Τάφο ακουμπάμε την αμαρτωλότητά μας, τα προβλήματά μας και τον πόνο μας. Το αδιάστατο της παρουσίας και της Βασιλείας του Χριστού, το ζούμε μέσα από τα υλικά και τα κτιστά πράγματα. Ο κάθε Ναός του Θεού είναι ο επί γης Παράδεισος μας και το Φως του Χριστού στα σκοτάδια της ύπαρξής μας.

Μας αξιώνει η αγάπη του Θεού να οικοδομούμε Ναούς και να προσφέρουμε την ανάξια και αμαρτωλή ύπαρξή μας για να τους εγκαινιάζουμε. Αυτός ο Ναός δεν είναι μόνο φτιαγμένος από τσιμέντο και πέτρες, αλλά είναι ποτισμένος με δάκρυα των μοναζουσών και του πιστού λαού.

Δοξάζω τον Θεό που στην Μητρόπολη μας έχουμε τέτοιους εργάτες, Πατέρες, μοναχούς και μοναχές που προσφέρουν τον ιδρώτα και το αίμα τους για να οικοδομούνται Ναοί και Ιερά Θυσιαστήρια».

Ακολούθησε η αποκάλυψη της αναθηματικής πλάκας των Εγκαινίων στην είσοδο του Ναού και στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του, καθώς και όλοι οι προσκυνητές γεύθηκαν την αβραμιαία φιλοξενία της Ιεράς Αδελφότητος.

Όλες οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 fm), ενώ έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Διευθυντή του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Ο Σεβασμιώτατος στην προσφώνηση του στην Μοναστηριακή εόρτια Τράπεζα ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά την Γερόντισσα Ιουστίνα και τις μοναχές για τους κόπους και την αγάπη τους, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθούν με λαμπρότητα και τάξη τα Ιερά Εγκαίνια.

Ανακοίνωσε δε, ότι στις 2 Ιουλίου ε.ε. ημέρα Σάββατο θα τελέσει το τριετές Μνημόσυνο της μακαριστής Καθηγουμένης Γερόντισσας Θεοπίστης και θα πραγματοποιήσει την Ενθρόνιση της Καθηγουμένης Γερόντισσας Ιουστίνας.

Τον Σεβασμιώτατο στα Εγκαίνια πλαισίωσαν: ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, οι Άγιοι Καθηγούμενοι των Μονών Παναγίας Αγάθωνος, Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, Αγίας Τριάδος Τραγάνας, Αρχιμ. π. Εφραίμ Τράνακας, ο Αγιορείτης Ιερομόναχος π. Φώτιος Γρηγοριάτης, ο Πρωτ. π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, ιερείς και διάκονοι της πόλεως Λαμίας και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Φθιώτιδος, καθώς και μοναχές από Ιερές Μονές της Φθιώτιδος και της Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των πιστών και των ευλαβών προσκυνητών από διάφορα μέρη της Ελλάδος στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Στυλίδος, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Γαλλική ομάδα μάχης θα ξεκινήσει αποστολή στην Μεσόγειο Θάλασσα-Η Γαλλία προετοιμάζεται για ναυτικό πόλεμο εναντίον Ρωσίας-Τουρκίας;

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και η αδυναμία των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα ( λόγω ουκρανικών...